Wet Openbaarheid Bestuur (WOB)

De Wet openbaarheid bestuur (Wob) regelt uw recht op informatie van de overheid.

Op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) heeft u toegang tot veel informatie die bij de overheid aanwezig is. Het uitgangspunt van die wet is dat alle bestuurlijke informatie openbaar is, tenzij er een uitzonderingsgrond is. Deze staan in de Wob.

Actief en passief

De Wob onderscheidt actieve en passieve openbaarheid van bestuur:

  1. Actieve openbaarheid betekent dat de gemeente uit eigen beweging informatie over beleid en uitvoering openbaar maakt. Dit kan bijvoorbeeld via het internet (zie ook raadsinformatiesysteem en nieuwsbrieven), brochures en de Gemeentewijzer in het Veluws Nieuws. Elders op deze website- bij Beleid en Projecten, onder milieu - heeft de gemeente invulling gegeven aan het Verdrag van Aarhus en wordt actief en geordend informatie gegeven over milieuaangelegenheden.  
  2. Passieve openbaarheid houdt in dat iedereen het recht heeft om een verzoek om informatie in te dienen bij de gemeente. Daarbij gelden wel beperkingen:
  • het verzoek moet betrekking hebben op bestuurlijke informatie (informatie over beleid, inclusief voorbereiding en uitvoering daarvan)
  • het verzoek moet betrekking hebben op bestaande informatie
  • er kan een uitzonderingsgrond van toepassing zijn.

Wanneer krijgt u geen informatie?

In een aantal gevallen verstrekt de gemeente geen informatie. Dat heeft een reden en die heet een uitzonderingsgrond. U krijgt geen informatie als:

  • dat de veiligheid van de staat in gevaar brengt;
  • het gegevens zijn die personen of bedrijven vertrouwelijk hebben verstrekt aan de gemeente;
  • het gaat om gegevens waarvan het belang van het openbaar maken niet opweegt tegen het belang van de inspectie, controle en toezicht door de gemeente;
  • het gegevens zijn waarvan het belang van het openbaar maken niet opweegt tegen het belang van de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer.

Gang van zaken

Als u informatie van de gemeente vraagt op basis van de Wob, dan moet de gemeente binnen vier weken hierover een beslissing nemen. Deze beslissing mag één keer voor een periode van vier weken worden uitgesteld. Als de informatie kan worden verstrekt, dan moet dat binnen vier weken na de ontvangst van de aanvraag.

Als de gevraagde informatie betrekking heeft op een derde, dan stelt de gemeente deze derde in de gelegenheid om bedenkingen te maken. Deze worden meegenomen bij de afweging of de gevraagde informatie wordt verstrekt.

Als verwacht kan worden dat een derde (belanghebbende) bezwaar zal maken tegen het verstrekken van de informatie, dan mag de gemeente de informatie niet eerder verstrekken dan twee weken nadat bekend is gemaakt dat de informatie wordt verstrekt.

Wob-verzoek indienen?

Een verzoek om informatie kunt u schriftelijk doen bij:

Burgemeester en wethouders van Epe
Postbus 600
8160 AP EPE

In de brief moet staan over welke bestuurlijke aangelegenheid u informatie aanvraagt. Noemt u ook graag het document dat u wilt ontvangen. De gemeente kan sneller en beter een besluit nemen als het verzoek om informatie concreet en duidelijk is.

De gemeente kan kosten in rekening brengen voor het verstrekken van informatie, zoals bepaald in de Legesverordening (zie www.overheid.nl).

Meer informatie