Beleid nieuwbouwwoningen

Nieuw te bouwen woningen zijn onder voorwaarden alleen nog mogelijk op een aantal voorkeurslocaties in de gemeente Epe. Een aantal leegstaande panden is hiervoor aangeschreven en twee locaties in het centrum van Vaassen. De gemeente wil hiermee ruimte maken voor kansrijke initiatieven.

In de Woonvisie van de gemeente Epe is vastgelegd dat de gemeente actief woningen uit de markt wil halen. De gemeente Epe wil op deze manier openingen creëren op de woningbouwmarkt. Dit is nodig omdat er meer woningbouwlocaties zijn dan dat er woningbouwcapaciteit is.

Schrappen woningbouwplannen

Komen woningbouwplannen niet van de grond, dan worden deze ingetrokken. De gemeente Epe gaat initiatiefnemers van deze plannen actief aanschrijven. Zij zijn op den duur hun woningen kwijt als er niets gebeurt. Er wordt actief gestuurd op het gegeven dat potentiële en bestaande bouwtitels kunnen vervallen. Bouwplannen worden dus in de toekomst teruggehaald of ingetrokken als niet tot realisatie daarvan gekomen wordt. Iedereen moet daar vanaf nu rekening mee houden.

Kansrijke initiatieven

Kansrijke initiatieven moeten een maatschappelijk doel hebben. Hiermee bereiken we:

  • minder leegstand in de kernen
  • we anticiperen op de kanteling in de zorg
  • meer landschappelijke kwaliteit van het buitengebied

Voorwaarden beleid woningbouwwoningen

De plancapaciteit is begrensd. Er moeten keuzes worden gemaakt. Voor de kernen houdt dit in dat een locatie kansrijk is als deze:

  • binnen de grenzen van de structuurvisies centra Epe en Vaassen ligt
  • binnen de waardevolle- en beeldbepalende structuur van de kernen van Emst, Epe, Oene en Vaassen ligt

Voor het buitengebied geldt dat een locatie kansrijk is als sprake is van:

  • een vrijkomend agrarisch gebouw (binnen de grenzen van de structuurvisie Veluweflank)
  • een landgoed

Vastgestelde plannen inruilen

Onder voorwaarden kunnen vastgestelde plannen ingeruild worden voor nieuwe plannen. Er moet dan wel voldoende plancapaciteit zijn in relatie tot de actuele woningbouwprogrammering. Daarnaast is altijd overleg nodig met de provincie Gelderland.