Grondbeleid

In de Nota Grondbeleid 2013 zijn de kaders voor het te voeren gemeentelijk grondbeleid voor de komende jaren aangegeven.

Het grondbeleid wordt ingezet om beleid op het gebied van ruimtelijke ordening, volkshuisvesting, economische en maatschappelijke ontwikkeling te realiseren. In de Nota Grondbeleid 2013 is gekozen voor een facilitair grondbeleid.

Wat is facilitair grondbeleid?

Bij een facilitair grondbeleid volgt de gemeente de ontwikkelingen, zonder de ontwikkelingen te initiëren of zelf grond te kopen. De gemeente speelt hiermee in op particuliere initiatieven, waarbij de structuurvisie en het bestemmingsplan uitgangspunt zijn. Marktpartijen verwerven en exploiteren de grond. De risico’s voor de gemeente bij facilitair grondbeleid zijn minimaal; de gemeente koopt/verkoopt geen grond en het ontwikkelrisico ligt bij een private partij.

Uitgangspunten grondbeleid

Belangrijke uitgangspunten voor het te voeren grondbeleid voor de komende jaren zijn:

• Het gemeentelijk vastgoed wordt financieel gezien zo gunstig mogelijk beheerd.
• Bij de verkoop van bouwgrond worden marktconforme grondprijzen gehanteerd, eenmaal per jaar worden de grondprijzen geactualiseerd en door het college vastgesteld en ter kennisname aan de raadscommissie gezonden.
• Bij planontwikkeling wordt minimaal een budgettair neutraal resultaat nagestreefd.
• Voor de beheersing van de financiële risico’s van een complex worden de grondexploitatieberekeningen gedurende de looptijd van het complex twee keer per jaar geactualiseerd.
• Bij de grondexploitatie wordt het bedrijfseconomische voorzichtigheidsprincipe gehanteerd. Dit betekent dat winsten worden geboekt op het moment dat voldoende zeker is dat ze behaald zijn. Verwachte verliezen worden direct genomen.

Te downloaden: