Als de sirene gaat

Op deze pagina's vindt u informatie over wat u het beste kunt doen. Ook kunt u onderaan deze pagina folders en instructies downloaden.

Als iedereen goed voorbereid is op rampen, kunnen de gevolgen beperkt blijven. De campagne Denk vooruit geeft u informatie over rampen en risico's. Op deze site kunt u uw eigen postcode intoetsen en zo te weten komen welke risico's er zijn in uw eigen omgeving. Ook staat er welke rampenzender voor uw regio geldt. 

Alarmnummers

Wanneer u zelf een calamiteit wilt melden bel dan 112. Voor doven en slechthorenden is er een apart meldnummer 0800 - 8112.

Als de sirene gaat...

De sirene is een hulpmiddel van de overheid om u te waarschuwen voor een ramp. Denk bijvoorbeeld aan gevaarlijke stoffen die vrijkomen bij een brand of een zwaar ongeval.

Wat moet u doen als in dergelijke situaties de sirene gaat?

  • Ga naar binnen
  • Sluit ramen en deuren
  • Zet de radio en/of tv aan (Omroep Gelderland, Radio via de ether 103.5 Mhz, kabel 103.3 Mhz, TV via de ether: kanaal 32 en via de kabel: kanaal S16). Via deze omroepen wordt u op de hoogte gehouden van de ramp en ontvangt u zonodig instructies
  • Kijk ook op www.crisis.nl

Minder validen helpt u door met hen het dichtstbijzijnde gebouw in te gaan. Mensen die bij u aanbellen kunt u gelegenheid geven om te schuilen.

Sirenes alleen in dichtbevolkte gebieden

In Nederland staan ongeveer 4.050 sirenes. In de regio Noord- en Oost-Gelderland staan ongeveer 280 sirenes. Deze vallen onder het beheer van de regionale brandweer en worden aangestuurd vanuit de Gemeenschappelijke Meldkamer Oost Nederland. Niet overal in Nederland staan sirenepalen. De sirenes staan in zogenoemde 'gedefinieerde risicogebieden'. Voorbeelden zijn gebieden met meer dan 1.000 inwoners, bedrijventerreinen, snelwegen, spoorlijnen enzovoort. De sirenepalen moeten een geluidscirkel hebben met een straal tussen de 500 en 750 meter. De sirenes zijn dus alleen te horen in dichtbevolkte gebieden. In dunbevolkte gebieden staan geen sirenepalen. Gebeurt er een ramp in een gebied waar geen sirenes staan, dan rijden radiowagens rond om te waarschuwen. Iedere eerste maandag van de maand worden de sirenes getest.

Direct informatie bij een noodsituatie?

Eind 2012 is er een nieuw alarmmiddel ingezet voor noodsituaties, namelijk de app NL-Alert. Via de NL-Alert instelhulp kunt u zien of uw mobiel hiervoor al geschikt is.

Frequenties regionale rampenzenders

Radio Gelderland

  • Ether: 103.5 Mhz
  • Kabel: 103.3 Mhz

TV Gelderland

  • Ether: kanaal 32
  • Kabel: kanaal S16

Elke gemeente is wettelijk verplicht zich voor te bereiden op rampen en zware ongevallen en moet hiervoor een rampenplan opstellen.