Meer veiligheid op straat

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het ministerie van Veiligheid en Justitie zetten een landelijke campagne in: Meer veiligheid op straat. Aanleiding voor deze campagne is het hoge aantal voorvallen van agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak. Zo was 65 procent van alle werknemers met een publieke taak (politieagenten, brandweerlieden, ambulancepersoneel, buschauffeurs, treinconducteurs, medewerkers van gemeentelijke diensten, verpleegkundigen, verkeersregelaars en stadswachten) slachtoffer van geweld in 2009.

De gemeente Epe vindt meer veiligheid op straat noodzakelijk en draagt hieraan bij. Vandaar dat er bijvoorbeeld een nieuwe beleidsregel Aanpak voetbalvandalisme en ernstige overlast gemeente Epe is gekomen. Ook doen we mee aan de campagne ‘Meer veiligheid op straat’ van het Ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties. Zo proberen we u uit te leggen wat u kunt doen als u geconfronteerd wordt met agressie op straat.

Wat kunt u doen?

Als burger kunt u de overheid helpen bij het creëren van meer veiligheid op straat. Hiervoor is het belangrijk om te weten wat u moet doen:

  • vraag anderen om hulp en spreek samen de dader aan;
  • bel 1-1-2;
  • blijf bij het slachtoffer;
  • maak foto’s voor de politie;
  • meld u als getuige.

Laat zien dat u ingrijpt bij agressie op straat via social media

We zien steeds vaker dat mensen met een publieke taak te maken hebben met agressie, intimidatie en geweld. Hierdoor wordt het voor bijvoorbeeld politie, conducteurs en ambulancepersoneel moeilijk om hun werk uit te voeren. Kunnen deze mensen in bedreigende situaties op u rekenen? Laat het via Twitter, Hyves of Facebook zien aan uw vrienden. Kijk op de website van Nederland Veilig voor meer informatie hierover. Hoe meer mensen ingrijpen bij agressie, hoe meer veiligheid op straat. 

Samen optreden

Meer veiligheid op straat is uiteraard niet alleen de verantwoordelijkheid van de burger. De overheid treedt op tegen agressief gedrag op straat en tegen medewerkers met een publieke functie door de pakkans te vergroten en strenger te straffen.

Meer veiligheid op straat bereiken we door samen op te treden!