NL-alert

Logo NL-AlertNL-Alert is een nieuw aanvullend alarmmiddel van de overheid voor op de mobiele telefoon. Met NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een (dreigende) noodsituatie met een tekstbericht informeren. In het bericht staat specifiek wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen. NL-Alert werkt op basis van cell broadcast.

Wat is cell broadcast?

Cell broadcast is een techniek om tekstberichten te versturen naar mobiele telefoons. Een cell broadcastbericht wordt via een zendmast voor mobiele telefonie uitgezonden. Het verschil met normale sms-berichten is dat een cell broadcast tekstbericht niet gericht is op een bepaalde gebruiker of telefoon, maar op alle telefoons in bereik van een bepaalde (groep van) zendmasten. Om cell broadcastberichten te ontvangen, moet u uw telefoon éénmalig instellen op het juiste kanaal, moet u zich in een bepaald gebied bevinden en uw telefoon aan hebben staan.

Geen sms-bericht

NL-Alert is dus geen SMS-bericht. Hierdoor werkt NL-Alert ook als het netwerk overbelast is. NL-Alert stuurt alleen berichten ten tijden van noodsituaties (en éénmaal per jaar een testbericht).