Veelgestelde vragen over risicocommunicatie

Wat is het verschil met Denk Vooruit/Nederland Veilig?

Er is landelijk al veel informatie voorhanden, maar de regio Noord- en Oost-Gelderland is anders dan bijvoorbeeld de regio Rotterdam-Rijnmond of Friesland. Onze regio heeft een andere omvang, wij hebben minder industrie dan bijvoorbeeld de Randstad maar veel meer natuurgebied waar natuurbrand kan ontstaan. De waarschijnlijkheid en impact van risico’s in onze regio is de afgelopen periode vastgelegd in regionale en lokale risicoprofielen, waar deze website op is gebaseerd. Verder hangt de manier waarop sommige risico’s door bewoners worden beleefd ook samen met de cultuur van een streek of lokale gebeurtenissen. Met deze regionale site kunnen we daarom ook goed inspelen op de vragen die regionaal en lokaal leven. Bovendien wordt ook aangegeven bij welke regionale organisaties burgers meer informatie kunnen halen en wat de lokale gegevens zijn van Omroep Gelderland, de regionale rampenzender.

Op welke risico's is in mijn omgeving de meeste kans?

Op de provinciale risicokaart kan je zien welke risico’s zich in jouw omgeving bevinden. Ook hebben de gemeenten in Noord- en Oost-Gelderland en de Veiligheidsregio de afgelopen periode bekeken welke risico’s in deze regio het meest waarschijnlijk zijn. Deze risico’s vormen het risicoprofiel. Op de site van de VNOG kan je het profiel bekijken en de onderliggende stukken inzien.

Vanwege de grote hoeveelheid natuurgebied in onze regio is bijvoorbeeld natuurbrand een reëel risico. Ook een ongeval met (het vervoer van) gevaarlijke stoffen is, net als in grote delen van ons land niet ondenkbaar. Verder zijn we gevoeliger voor zaken als de uitval van elektriciteit. In de Randstad is de impact bijvoorbeeld wel groter (meer huishoudens tegelijk) maar is het over het algemeen sneller op te lossen.  

Hoe groot is de kans op een ramp als in Moerdijk?

Omdat wij minder industrie hebben in onze regio is de kans in het algemeen iets kleiner dan bijvoorbeeld in een regio als Rotterdam-Rijnmond. Dit betekent zeker niet dat het niet kan voorkomen. De kans proberen we zo klein mogelijk te maken door als overheid strenge veiligheidseisen te stellen en op naleving hiervan te controleren. Mocht er toch iets mis gaan, dan zijn de gemeenten en hulpdiensten ook voorbereid op deze risico’s.

Kunnen wij hier ook last hebben van ongelukken met kerncentrales?

Onze regio ligt niet in het effectgebied van de dichtstbijzijnde kerncentrale in Nederland. Dit betekent natuurlijk niet dat we nooit last kunnen krijgen van een grote (inter)nationale ramp.

Waar vind ik wat ik zelf kan doen als er ergens een calamiteit optreedt?

Om je goed voor te bereiden op calamiteiten kun je informatie vinden op bijvoorbeeld vnog.nl/risicocommunicatie. Tijdens een ramp krijgt u de informatie via de regionale rampenzender, in ons geval Omroep Gelderland. Deze gegevens staan ook op bovengenoemde website.