Omgevingsvergunning (WABO)

Wilt u een huis, fabriek of schuur bouwen, oprichten of gebruiken? Dan heeft u nog maar één vergunning nodig: de omgevingsvergunning. Het Rijk heeft de vergunningen voor wonen, ruimte en milieu zoveel mogelijk samengevoegd in de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (WABO).

Wat betekent dit voor u?Afbeelding bouwplaats

Voor alle activiteiten die onder de omgevingsvergunning vallen, doorloopt u één keer een vergunningprocedure. Dat wil zeggen, u doet één aanvraag met één set indieningvereisten en ontvangt één vergunning via één procedure. Het is voor u dus een stuk eenvoudiger geworden en duidelijker.

Welke zaken vallen onder de Omgevingsvergunning?

Onder de omgevingsvergunning vallen sinds 1 oktober 2010 onder andere de bouwvergunning, milieuvergunning, sloopvergunning, monumentenvergunning, kapvergunning en de gebruiksvergunning. Ook de reclamevergunning maakt hier onderdeel van uit.

Hoe krijg ik een vergunning?

U kunt digitaal een aanvraag indienen via het Omgevingsloket. Op deze website kunt u ook een vergunningencheck invullen. Dan weet u direct of u een vergunning nodig heeft. Voor het digitaal versturen van uw aanvraag hebt u een DigiD inlogcode nodig. Bekendmakingen van omgevingsvergunningen worden op onze website gepubliceerd via Actueel > Bekendmakingen en staan ook vemeld in huis-aan-huisblad het Veluws Nieuws. 

eHerkenning voor bedrijven

Bedrijven kunnen met het zogenaamde eHerkenningsmiddel op het omgevingsloket inloggen. eHerkenning regelt de digitale herkenning van bedrijven die een overheidsdienst gebruiken. U kunt als bedrijf geen gebruik meer maken van uw DigiD code, maar alleen nog inloggen met eHerkenning.  De overheid heeft een pagina beschikbaar gesteld, met onder anderen de meest gestelde vragen en antwoorden voor aanvragers en/of bedrijven en links naar andere relevante organisaties en wordt actuele informatie gegeven in geval van minder goed functioneren van het loket.

Waarom is er een omgevingsvergunning gekomen?

Het oude vergunningstelsel had verschillende regelingen voor wonen, ruimte en milieu, met elk hun eigen criteria en procedures. Dit was onoverzichtelijk en tijdrovend. De omgevingsvergunning is een vergunning die 25 bestaande vergunning-, ontheffing- en andere toestemmingsregelingen vervangt in één vergunning. U hoeft dus nog maar één vergunning aan te vragen bij één loket.

Wilt u meer informatie?

Neem contact op met de gemeente Epe, Eenheid Vergunningverlening en Handhaving, telefoon (0578) 67 87 87. Ook op de website van de Rijksoverheid vindt u allerlei informatie.

Links