Permanente bewoning van recreatiewoningen

Permanente bewoning is een verzamelnaam voor gebruik van een recreatiewoning tegen de regels in. Dit wordt ook wel strijdig gebruik genoemd. Het betekent dat de recreatiewoning in strijd met de regels van het bestemmingsplan wordt gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn: huisvesting studenten/ stagiaires, huisvesting arbeidsmigranten, tijdelijke bewoning in afwachting van een nieuwe woning of nog te bouwen woning, tijdelijke bewoning in geval van een calamiteit, privéproblemen of bewoning voor onbepaalde tijd. Zoals ook uit de voorbeelden blijkt is er sprake van permanente bewoning als een recreatiewoning niet voor recreatieve doeleinden wordt gebruikt. Onder recreatiewoning verstaan we een chalet, stacaravan of andere soorten van recreatieobjecten.

Is permanente bewoning van recreatiewoningen toegestaan?

Nee, in de gemeente Epe is permanente bewoning van recreatiewoningen niet toegestaan. Dit betekent dat een recreatiewoning alleen voor recreatieve doeleinden gebruikt mag worden.

Waarom is permanente bewoning van recreatiewoningen niet toegestaan?

Als recreatieve gemeente willen wij genoeg recreatiewoningen beschikbaar hebben voor recreanten. Door de permanente bewoning van recreatiewoningen wordt het aanbod voor de recreant minder. Ook moeten wij ervoor zorgen dat de kwaliteit en leefbaarheid van de omgeving voor recreanten aangenaam is. Iemand die een recreatiewoning permanent bewoond gebruikt de recreatiewoning anders dan een recreant. Een bewoner heeft meer ruimte nodig, waardoor vaak bouwwerken (zoals een schuur of carport) bij de recreatiewoning worden gebouwd. Er ontstaat dan extra verstening in een recreatieve omgeving en het natuurlijk gebied. Dit vinden wij niet wenselijk. Daarnaast moet een recreatiewoning aan andere eisen voldoen dan een woning die bestemd is voor permanente bewoning, als het gaat om de bouwkundige kwaliteit. Ook in een bestemmingsplan wordt onderscheid gemaakt tussen gebieden waar permanent gewoond mag worden (woonbestemming) en gebieden met een recreatieve bestemming.

Hoe lang mag u recreatief gebruikmaken van een recreatiewoning?

Allereerst moet bekeken worden of het recreatieve gebruik daadwerkelijk recreatief gebruik is. Eerder hebben wij uitgelegd wat wij verstaan onder permanente bewoning en daarbij voorbeelden gegeven. Als u uw situatie niet direct herkent in de gegeven voorbeelden, kunt u bij de gemeente navragen of de wijze waarop u de recreatiewoning wilt gebruiken of wilt laten gebruiken een vorm van recreatief gebruik is. Als dan daadwerkelijk sprake is van recreatief gebruik, dan mag dit niet zolang duren dat daardoor de recreatiewoning het hoofdverblijf van de betreffende gebruiker(s) wordt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de gebruiker(s) over een periode van een half jaar drie maanden of langer in de recreatiewoning verblijft/ verblijven.

U mag een recreatiewoning niet anders dan voor recreatieve doeleinden gebruiken. Als u toch in de recreatiewoning woont, ook al is dat maar voor een korte periode, dan is dat al in strijd met de regels van het bestemmingsplan. De gemeente start een handhavingsprocedure om deze permanente bewoning te stoppen. Het is daarnaast ook strafbaar als u permanent in een recreatiewoning woont.

Hoe verloopt de procedure om permanente bewoning te stoppen?

1. Vooraanschrijving

Als de gemeente constateert dat er sprake is van permanente bewoning, dan stuurt de gemeente eerst een vooraanschrijving. Hierin staat dat er permanente bewoning geconstateerd is en dat dit niet is toegestaan. Ook staat in de vooraanschrijving dat de gemeente van plan is om een last onder dwangsom op te leggen. Dit betekent dat de gemeente de bewoner binnen een bepaalde termijn vraagt om de woning niet meer permanent te bewonen. Als dit niet gebeurt, dan moet de bewoner geld betalen, een dwangsom.

2. Reageren op vooraanschrijving

Als u een vooraanschrijving ontvangt, kunt u hier per brief of via een gesprek met een medewerker van de gemeente Epe op reageren. Als u reageert dan wordt uw reactie meegenomen in de procedure.

3. Definitieve dwangsom

Als de gemeente na het versturen van de vooraanschrijving en de eventuele reactie daarop geen reden ziet om niet te handhaven, dan wordt een definitief dwangsombesluit gestuurd. Als u dit besluit ontvangt, heeft u nog zestien weken de tijd om de permanente bewoning te beëindigen.

4. Handhaving

Als deze zestien weken voorbij zijn, controleert de gemeente of de permanente bewoning ook echt beëindigd is. Het is niet voldoende als u zich hiervoor alleen laat uitschrijven uit de Basisregistratie Personen. Als de permanente bewoning niet beëindigd is, dan gaat de definitieve dwangsom gelden. Dit betekent dat u dan EUR 5.000,- moet betalen en daarna EUR 5.000,- per vier weken (of een gedeelte daarvan) dat de permanente bewoning niet is beëindigd tot een maximum van EUR 50.000,-.

Wat als ik me nu niet inschrijf in de Basisregistratie Personen op dit adres?

Het komt voor dat mensen zich bewust niet in de Basisregistratie Personen inschrijven. Omdat de gemeente controles uitvoert op de parken en bij vrijstaande recreatiewoningen, zal permanente bewoning ook dan opgemerkt worden. Tegen de permanente bewoning wordt handhavend opgetreden.

Geen persoonsgebonden beschikking recreatiewoningen

De gemeente Epe voert al lang het beleid dat recreatiewoningen niet permanent bewoond mogen worden. Vandaar dat de gemeente ook geen zogenaamde persoonsgebonden beschikking afgeeft die mensen de mogelijkheid geeft permanent te wonen in een recreatiewoning.

De gemeente vindt dat iedereen die permanent in een recreatiewoning verblijft, de woning moet verlaten.