Basisvoorzieningenniveau Epe

Wat is een basisvoorziening?

Wat een basisvoorziening is, is niet eenvoudig te beantwoorden. Tijdens het schrijven van de notitie is hierover met meerdere partijen gesproken en steeds werd duidelijk hoe lastig het is om een omschrijving te geven waarmee iedereen het eens was. In de notitie is op basis van onder meer het woordenboek, Google en gesprekken alsnog een werkbare definitie tot stand gekomen. Deze luidt dat basisvoorzieningen essentiële minimale faciliteiten zijn op het gebied van sport, welzijn, cultuur, onderwijs, zorg en ontmoeting die samen voor een prettig en leefbaar wonende gemeente zorgen. De basisvoorzieningen samen zijn het basisvoorzieningenniveau.

Hoe ontstaat in Epe een basisvoorzieningenniveau?

De gemeente Epe gaat met een actieve aanpak het basisvoorzieningenniveau tot stand brengen. De actieve aanpak houdt in dat je kansen creëert, bijvoorbeeld door actief meerdere wijkverengingen en andere functies onder één dak te brengen zonder dat er problemen met de bestaande gebouwen zijn. De gemeente werkt op die manier de komende jaren aan het minimaal benodigde aantal basisvoorzieningen. Dit in nauw overleg met betrokken partijen, organisaties en inwoners. Dat betekent dat er per gebied en soort voorzieningen wordt bepaald waar teruggang in het aantal voorzieningen (c.q. accommodaties) verantwoord is en hoe dit wordt gedaan.

Wanneer hoort een voorziening tot de basis?

Om te kunnen toetsen of een voorziening tot de basis behoort, zijn toetsingscriteria opgesteld. Deze criteria zijn anders dan de routing van een belastingformulier. Daarbij komt de invuller via een aantal keren “ja” en “nee” automatisch bij het enige goede antwoord uit. Dat is bij deze afwegingscriteria niet automatisch het geval. Een aantal van de vragen zal bij beantwoording discussie oproepen. Er zitten vaak meerdere kanten aan een antwoord. De criteria helpen om voorzieningen kritisch te bekijken en op een gelijke wijze tegen het licht te houden.

Meer informatie?

Voor meer informatie verwijzen we naar onderstaand document, de Notitie basisvoorzieningenniveau gemeente Epe: