Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. Op een groot aantal eikenbomen in vrijwel geheel Nederland kan men in de maanden mei, juni en juli behaarde rupsen aantreffen.

Deze rupsen gaan ‘s nachts groepsgewijs - in processie - op zoek naar voedsel (eikenbladeren); vandaar de naam eikenprocessierups. Na contact met de microscopisch kleine, pijlvormige brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Wat doet de gemeente om de overlast te beperken?

Om de overlast van deze eikenprocessierups zo veel mogelijk te beperken, is er door de gemeente een beheerplan opgesteld. Wanneer de bladontwikkeling van de boom en de rups in volle gang is, wordt (rond) mei gestart met het bespuiten van bomen in gebieden waarin de meeste overlast wordt verwacht. Er wordt met een zogenaamd ‘biologisch bacteriën preparaat’ gespoten, waardoor alleen de rupsen worden gedood. De spuitwerkzaamheden worden 24 uur per dag uitgevoerd, waardoor er wellicht enige geluidsoverlast kan zijn. Dit is echter van korte duur en wij vragen hiervoor uw begrip.

In totaal worden er jaarlijks ca. 3.700 bomen biologisch bestreden. In de gemeente Epe is de rups de afgelopen jaren veelal buiten de kom gesignaleerd, maar ook op enkele plekken binnen de bebouwde kom. De rups komt het meest voor op inlandse eiken. Op die locaties waar niet gespoten wordt en waar later toch overlast ontstaat, zal later in het jaar (ca. juni) worden overgegaan naar bestrijding door zuigen of plukken. Dit gebeurt alleen op plaatsen waar de plaagdruk hoog is en waar veel mensen langdurig verblijven. Ook speeltuinen hebben hoge prioriteit.

Heeft u last van nesten van de eikenprocessierups?

Meld het dan via het Meldpunt woon- en leefomgeving van de gemeente, of via tel. 14 0578.