Mantelzorg

Beleid voor mantelzorgers en vrijwilligers maakt onderdeel uit van het beleid van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

Wat zijn mantelzorgers?

Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis. Mantelzorgers zijn geen beroepsmatige zorgverleners, maar geven zorg omdat zij een persoonlijke band hebben met degene voor wie ze zorgen. Mantelzorg wordt ook wel bovengebruikelijke zorg genoemd.

Wat zijn vrijwilligers?

Vrijwilligers kiezen er bewust voor om te zorgen. Als zij met het vrijwilligerswerk starten, is er (nog) geen emotionele band. Daarnaast zorgen zij voor iemand in een afgebakende tijd (bijvoorbeeld een dagdeel per week) en kunnen zij de zorg op eigen initiatief beëindigen.

Wmo-beleid

De gemeente heeft een koers ingezet waarbij een groter beroep wordt gedaan op de eigen kracht en de zelfredzaamheid van inwoners en hun sociale netwerk. Mantelzorgers en vrijwilligers zijn hierbij onmisbaar, want zonder hen zouden veel mensen niet in staat zijn om zelfstandig te (blijven) wonen De gemeente vindt het belangrijk dat mantelzorgers ook in de toekomst hulp kunnen blijven bieden zonder daarbij overbelast te raken. De gemeente investeert daarom in goede mantelzorgondersteuning. Bij het gesprek over een (tijdelijk) probleem wordt de (eventuele) mantelzorger dan ook betrokken.

In de volgende notities is informatie opgenomen over mantelzorgers en vrijwilligers. Link naar notities:

In ontwikkeling

De gemeente stelt begin 2015 een uitvoeringsplan Wmo 2015 op. Hierin wordt nader beleid beschreven ten aanzien van mantelzorgers en vrijwilligers.

Meer informatie