Mantelzorg

Algemeen

Een mantelzorger zorgt structureel voor een familielid, buur en/of vriend waar al een emotionele band mee bestaat. Het zijn mensen van alle leeftijden. De gemeente biedt hulp voor mantelzorgers. Dat geldt ook voor jonge mantelzorgers.

Wat u moet weten

Steunpunt Mantelzorg

Steunpunt Mantelzorg is het centrale aanspreek- en informatiepunt voor mantelzorg in de gemeente Epe. Bent u mantelzorger, dan kunt u zich hier aanmelden. U ontvangt dan regelmatig een nieuwsbrief met informatie speciaal voor mantelzorgers. Het Steunpunt Mantelzorg kan u ook adviseren over vervangende zorg (respijtzorg), bijvoorbeeld logeerzorg of dagbesteding. Koppel-Swoe voert het Steunpunt Mantelzorg uit voor de gemeente Epe. 

Mantelzorgwaardering

De gemeente Epe beloont de inzet van mantelzorgers jaarlijks met de mantelzorgwaardering. Dit wordt ook wel een mantelzorgcompliment genoemd. Hebt u zich aangemeld bij Steunpunt Mantelzorg, dan krijgt u over de aanvraag automatisch bericht. De mantelzorgwaardering bestaat uit een geldbedrag van € 100. U moet aan een aantal voorwaarden voldoen.

Jonge mantelzorgers

Als jonge mantelzorger groei je op met een familielid met een ziekte, verslaving of beperking. Hierdoor houd je soms minder tijd over voor school, een bijbaantje of leuke dingen doen met je vrienden. Jonge mantelzorgers als jij vragen niet snel hulp voor zichzelf. Je voelt je misschien ook niet aangesproken door de term ‘jonge mantelzorger’. Toch ben je echt niet de enige.
 
De gemeente Epe heeft samen met Koppel-Swoe een programma opgezet voor jonge mantelzorgers zoals jij. Op de website van Koppel-Swoe vind je meer informatie over ondersteuning specifiek voor jonge mantelzorgers in de gemeente.

Mantelzorgwoning

Wilt u als mantelzorger dichter bij degene wonen voor wie u zorgt, dan kunt u ervoor kiezen om een mantelzorgwoning bij of aan uw eigen huis te laten bouwen. Daar is niet altijd een vergunning voor nodig. Bij het Omgevingsloket kunt u controleren of uw bouwplannen vergunningsvrij zijn.