Lebuinuspleinen
Ontwerp 3e Lebuinusplein – Nieuwe Markt
Meer informatie over het ontwerp van het 3e Lebuinusplein: Nieuwe Markt.
Aanmelden nieuwsbrief Lebuinuspleinen
Via dit formulier meldt u zich aan voor de nieuwsbrief Lebuinuspleinen.
Opening Stromarkt
Het tweede Lebuinusplein is zo goed als af. En wat wordt het mooi! Op vrijdag 9 december was de opening van de Stromarkt. Ter hoogte van restaurant de Keizerskroon.
Bordes bibliotheek krijgt bijzonder kunstwerk
Komend voorjaar krijgt het bordes van de bibliotheek een bijzonder ‘tapijt’, gemaakt door het Nederlandse kunstenaarscollectief We Make Carpets. Marcia Nolte, één van de kunstenaars, vertelt meer over de aanwinst voor het Lebuinusplein.
Een staaltje archeologisch onderzoek op de Stromarkt en de Kleine Poot door archeoloog Bart Vermeulen
Net voor de bouwvak kon het werk aan de Stromarkt tussen de Engestraat en de Graven worden afgerond. Tegelijk werd een begin gemaakt met het aanleggen van een diepriool dat richting de Kleine Poot loopt. In deze smalle rioolsleuf bevond zich een groot aantal muurresten. De muurresten geven een inkijkje in de ontwikkeling van de Proosdij en de Bisschopshof.
Inspiratiebijeenkomst voor Regenwaterambassadeurs
Op 5 juli jl. organiseerde gemeente Deventer samen met Natuur en Milieu Overijssel een inspiratiebijeenkomst voor de Regenwaterambassadeurs in Deventer.
Nu nog hard aan de slag, eind 2022 klaar
De Lebuinuspleinen? “Een geweldig project”, beaamt projectleider Robert Boomkamp van de gemeente Deventer. “We voegen iets moois toe aan de stad. Als ik op het Grote Kerkhof op een warme dag zie hoe kinderen lekker spelen in de waterpartij daar, is dat toch wel geweldig.”
Pleinbezoeker krijgt de ruimte op de Stromarkt
Na het Grote Kerkhof ondergaat nu de Stromarkt een metamorfose. Architect Jan van Minnebruggen van ontwerpbureau BoschSlabbers weet wel zeker dat dit straks een verrassend plein wordt. En: voetgangers krijgen straks de ruimte.
Deventer Archeologie op schema op de Stromarkt
“Met deze opgraving wordt het Deventer stadsverhaal completer”
Lichtplan Lebuinuspleinen versterkt historische grandeur
De heringerichte Lebuinuspleinen worden omlijst door prachtige historische panden. Die vallen straks in de avonduren veel meer op. Het uitgebreide lichtplan dat is gemaakt voor de Lebuinuspleinen, gaat daarvoor zorgen, vertelt Bennie Biesterbos van gemeente Deventer. Barend Jan Schrieken, directeur van NV Bergkwartier, de eigenaar van een aantal historische panden, is blij met het plan. Ook ‘zijn’ oudste huis van Nederland staat straks in de spotlight.
Boomcirkels Grote Kerkhof laten je even stilstaan bij het leven
Van Etty Hillesum tot Erasmus, van Typhoon tot Johanneke ter Stege en van Jeremia tot Boudewijn Betzema: hun woorden krijgen een mooie plek op het Grote Kerkhof, dat nu opnieuw wordt ingericht. Rondom de nieuwe bomen op het plein komen hardstenen randen met messing cirkels met tekstfragmenten. Die woorden stemmen vrolijk en bieden ook stof tot nadenken, vertellen initiatiefnemers Herman Evers en Bram de Borst.
Eeuwenoude Lebuinuspleinen duurzamer de toekomst in
“De Lebuinuspleinen worden niet alleen mooi, maar ook toekomstbestendig”, vertelt projectleider Robert Boomkamp van gemeente Deventer. Hij zorgt er met zijn collega’s voor dat het plan voor de pleinen tiptop wordt uitgevoerd en heeft daarvoor onder meer veel contact met de aannemer.
Grandeur en gemoedelijkheid gaan op het Grote Kerkhof straks hand in hand
Nu wordt er nog volop gewerkt, maar landschapsarchitect Jan van Minnebruggen ziet zichzelf komende zomer al helemaal struinen over het heringerichte Grote Kerkhof. Belangrijker: hij hoopt natuurlijk dat vooral de Deventernaren het ‘nieuwe’ plein in hun hart sluiten en tot leven brengen.
Uitvoering Lebuinuspleinen
De afgelopen weken is er hard gewerkt aan de Stromarkt. En op het Grote Kerkhof kon iedereen volop genieten van de fontein.
Klimaatbewuste Lebuinuspleinen
Het klimaat verandert wereldwijd en dat is in Deventer dus niet anders. Het ontwerp en de herinrichting van de Lebuinuspleinen houden rekening met de klimaatverandering. Dat is nodig en kan ook gewoon binnen de historische context van de plek.
Samenwerking
Omwonenden, ondernemers en andere betrokkenen denken vanaf het begin mee. Dat is ook gebeurd in de laatste fase, waarin alle details moesten worden uitgewerkt. Denk daarbij aan het plaatsen en verplaatsen van ondergrondse afvalcontainers, bomen en groen, en de plekken voor fietsparkeren.
Aanmelden WhatsApp-groep
U kunt zich aanmelden voor een whatsapp-groep Lebuinuspleinen. Hierin deelt de aannemer foto’s en actuele informatie over de werkzaamheden.