direct naar inhoud van 4.2 Planregels
Plan: Apenhuizerenkweg 1
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.P241-OH01

4.2 Planregels

De opzet van de planregels is zodanig dat is aangesloten op de nieuwe wettelijke regelingen, de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro) en het nieuwe Besluit ruimtelijke ordening (Bro). Tevens sluiten de regels aan bij de nieuwe eisen conform de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2008 (SVBP 2008).

Dit heeft een aantal consequenties:

De inleidende regels (begrippen en wijze van meten) zijn gedeeltelijk gestandaardiseerd. Het betreft begrippen die nagenoeg in elk bestemmingsplan voorkomen en technische zaken die heel goed in het hele land op dezelfde manier geregeld kunnen worden. Beide komen de leesbaarheid en consequente toepassing van de planregels ten goede.

Niet alleen de begrippen en de wijze van meten zijn met de invoering van de SVBP 2008 (gedeeltelijk) gestandaardiseerd, ook de opbouw van de planregels bij de bestemmingen is voor elke bestemming hetzelfde. Voor zover van toepassing bestaan de planregels bij elke bestemming uit de volgende leden:

  • Bestemmingsomschrijving;
  • Bouwregels;
  • Nadere eisen
  • Ontheffing van de bouwregels;
  • Specifieke gebruiksregels;
  • Ontheffing van de gebruiksregels;
  • Aanlegvergunning;
  • Sloopvergunning;
  • Wijzigingsbevoegdheid.

Bestemmingen

In onderhavig bestemmingsplan zijn de volgende bestemmingen opgenomen.

Enkelbestemmingen

Voor het perceel Apenhuizerenkweg 1 is de enkelbestemming 'Wonen' opgenomen. De bestemming 'Wonen' (W) wordt toegekend aan woningen met de bijbehorende erven en tuinen. In de regels wordt aangegeven dat er per bouwvlak maximaal 1 woning gerealiseerd mag worden. Binnen het bouwvlak wordt gestreefd naar een concentratie van bebouwing.

Daarnaast is in het voorliggend bestemmingsplan de bestemming 'Agrarisch met waarden - Landschapswaarden' van toepassing. Hierin wordt mogelijk gemaakt agrarische bedrijfsvoering of het weiden van vee en het verbouwen van gewassen anders dan in het kader van de uitoefening van een agrarisch bedrijf in combinatie met het behoud en de versterking van de aanwezige landschappelijke waarden.

Dubbelbestemmingen

Dubbelbestemmingen zijn bestemmingen die over een of meerdere onderliggende bestemmingen 'heen vallen' en een heel specifiek (ruimtelijk) belang beogen te regelen. De regels van een dubbelbestemming gaan vóór die van de onderliggende bestemming(en). Reden voor deze voorrangsregel is, dat de toegekende dubbelbestemming een bijzonder belang vertegenwoordigt dat zo zwaarwegend is, dat andere ruimtelijke belangen daarvoor moeten wijken.

In voorliggend bestemmingsplan is de volgende dubbelbestemming van toepassing: Waarde - Archeologisch verwachtingsgebied 1. Ten aanzien van gebruik en bebouwing zijn specifieke mogelijkheden en beperkingen opgenomen in de planregels.

Algemene regels

Naast specifieke planregels bevat het bestemmingsplan ook een aantal algemene en aanvullende regels die van toepassing zijn op al de gronden behorende bij het onderhavige plangebied. Vanwege het algemene karakter van deze planregels zijn deze opgenomen in dit algemene hoofdstuk 3. Met de invoering van het nieuwe Bro en de SVBP 2008 zijn ook deze regels gedeeltelijk gestandaardiseerd. In artikel 3.2.4. respectievelijk artikel 3.2.1. van het Bro zijn standaard regels opgenomen met betrekking tot de anti dubbeltelbepaling en het overgangsrecht voor bouwwerken en gebruik. Deze regels zijn in onderhavig bestemmingsplan integraal overgenomen. Op grond van de SVBP 2008 is ook de slotregel waarin de benaming van het bestemmingsplan staat vermeld gestandaardiseerd.

Anti-dubbeltelregeling

Dit artikel bevat een algemene regeling waarmee kan worden voorkomen dat er meer wordt gebouwd dan het bestemmingsplan beoogt.

Algemene bouwregels

Dit artikel bevat onderwerpen met betrekking tot aanduidingsgrenzen, aanduidingen en bestemmingsregels waarvan mag worden afgeweken.

Specifieke gebruiksregels

Naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van State is gebleken dat wonen in bijgebouwen is toegestaan als die niet expliciet is uitgesloten. Omdat dit niet gewenst is, wordt in deze specifieke gebruiksregel wonen in bijgebouwen uitgesloten.

Algemene wijzigingsregels

Deze bepaling voorziet in de mogelijkheid om via wijziging ex artikel 3.6 Wro de situering en de vorm van het aangegeven bestemmingsvlak van deWaarde - Archeologisch verwachtingsgebied 1 te veranderen.

Overgangsregels en de slotregel

Overgangsregels

Deze bepaling regelt bouwwerkzaamheden en het gebruik van de bebouwing en van de grond die strijdig zijn met het plan. Strijdigheid met het plan wordt zowel voor bebouwing als voor gebruik van de grond bezien op het moment waarop het plan in werking treedt.

Slotregel

Dit artikel geeft aan onder welke naam dit plan kan worden aangehaald.