Advies, subsidies en hulp
Wat kun je doen om te besparen op je energierekening? Wie kan je daarmee helpen en welke subsidieregelingen zijn er? Bekijk een overzicht van de mogelijkheden.
Oriëntatie en advies
- Duurzaamheidscentrum. Verduurzaming kan echt eenvoudig zijn. Heb je hulp en inspiratie nodig? Stap eens binnen bij het Duurzaamheidscentrum aan het Grote Kerkhof. Daar krijg je gratis energieadvies en denken ze met je mee over praktische uitvoering en de betaalbaarheid van de klussen van jouw keuze.
- Deventer Energie Coöperatie. Bij dit gemeentelijk energieloket stel je al je vragen over zonnepanelen, isolatie, subsidie en financiering. Maak meteen een gratis afspraak met een energiecoach die alle mogelijkheden kent om energiebesparende en comfortverhogende maatregelen te nemen.
- Nodig gratis een onafhankelijke energiecoach uit van Deventer Energie. Deze biedt hulp bij energiebesparing en het verbeteren van je woning. Met alle tips en suggesties op maat (thuis of via Zoom) weet je waar je kunt beginnen om de energieprestaties van je huis te verbeteren.
- Milieu Centraal. Energie besparen is niet ingewikkeld, als je weet waarop je moet letten. Slimme bespaartips en alles over isolatie, zonnepanelen en duurzaam verwarmen vind je op deze website.
- Vul de verbeterjehuis-check in en ontdek met welke maatregelen je huis duurzamer en energiezuiniger wordt. De Rijksoverheid zette samen met Milieu Centraal alle verbeteropties op een rij en geeft tips voor het aanvragen van offertes, leningen en subsidies.
Financiële ondersteuning, subsidies en leningen
- Ondersteuningsloket Energie. Maak je je zorgen over het betalen van een hoge energierekening? De gemeente Deventer biedt hulp aan inwoners die in de problemen komen. Denk aan een aanvullende bijdrage of een gratis isolatiemaatregel.
- Deventer helpt met isoleren. Heb je een kleine beurs, een slecht geïsoleerde koopwoning, een inkomen onder 140% van de bijstandsnorm en weinig spaargeld? Dan heb je misschien recht op één gratis isolatiemaatregel van de gemeente Deventer. Een aannemer isoleert dan jouw woning en dat scheelt je zomaar honderden euro’s per jaar op de energierekening. Je huis wordt comfortabeler én je draagt bij aan een beter klimaat. Check de voorwaarden en meld je aan.
- Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor woningeigenaren (ISDE). Met ISDE regelt de overheid subsidie tot ongeveer 15% van de kosten voor het nemen van één isolatiemaatregel. Bij twee of meer maatregelen gaat het om ongeveer 30% van de kosten. Er wordt ook subsidie verleend voor investering in (hybride) warmtepompen, zonneboilers, aansluiting op een warmtenet, elektrische kookvoorziening en vijf typen isolatiemaatregelen.
- Subsidie Kleintje Duurzaamheid. De gemeente Deventer heeft een subsidiepotje om je te ondersteunen in de oriëntatiefase en bij het verkennen van mogelijkheden rond duurzaamheid. Het gaat om financiële ondersteuning van initiatieven zoals (informatie)bijeenkomsten, informatiemateriaal en advieskosten.
- Energiebespaarlening Nationaal Warmtefonds. Het Warmtefonds is een initiatief van de Rijksoverheid. Woningeigenaren kunnen tussen de € 1.000 en € 65.000 lenen voor verduurzaming. Er zijn ook leenmogelijkheden voor eigenaar-bewoners met beperkte leenruimte.
- De overheid verstrekt verschillende subsidies voor duurzaamheid. Rijksoverheid en Milieu Centraal hebben een handige energiesubsidiewijzer gemaakt. Ook het Regionaal energieloket heeft een handig overzicht gemaakt voor Deventer .
Hulp bij uitvoering
- Woab verduurzaamspecialist. Ben je op zoek naar specialisten die alle verduurzamingsmaatregelen voor je uitvoeren en het financiële deel regelen? Op de website van Woab vind je alle diensten en tarieven.
- Verduurzamingsmarkt Transform. De gemeente Deventer werkt samen met Apeldoorn, Zwolle en Zutphen onder de naam Transform. Het doel is verduurzamen makkelijker te maken, wat je ook wilt aanpassen aan je huis, straat of wijk. Wat je met veel bewoners tegelijk doet, wordt goedkoper.
Op de website vind je informatie en kwalitatieve aanbieders. - Zandweerd heeft een eigen Duurzaamheidsteam en Klussendienst. Zij kunnen helpen met kleine (verduurzamings)klussen. Op informatieavonden over geld en energie besparen geven energiecoaches, gemeente en woningbouw uitleg. Check de agenda van het Duurzaamheidsteam Zandweerd voor de volgende bijeenkomst.
Energiesubsidies en -leningen voor verengingen en instellingen
Er zijn ook energiesubsidies en -leningen voor verengingen en instellingen.