Asbestdak laten verwijderen door asbestsaneerder
Heeft u als particulier een groter asbestdak dan 35 m2? Of bent u een (agrarisch) ondernemer of pandeigenaar? Of heeft u asbestdakleien? In deze gevallen moet u een gecertificeerd asbestsaneerder inschakelen.
Op de website van Ascert vindt u een overzicht van betrouwbare, gecertificeerde asbestsaneerders.
Stappenplan
Hieronder de stappen die u doorloopt bij het laten verwijderen van een asbestdak. Verderop leggen we de stappen uit.
- Laat asbestinventarisatie uitvoeren en onderzoek doen naar beschermde diersoorten
- Onderzoek financiële en fiscale kostenbesparingen
- Geef opdracht aan een gecertificeerd asbestsaneerder
- Vraag tijdig een subsidie en/of lening aan
Stap 1: Laat asbestinventarisatie uitvoeren en onderzoek doen naar beschermde diersoorten
Schakel een gecertificeerd bedrijf in voor de asbestinventarisatie.
Onderzoek beschermde diersoorten
Ligt het pand buiten de bebouwde kom? Laat een deskundige dan onderzoeken of onder het asbestdak beschermde diersoorten leven, zoals huismussen, zwaluwen, vleermuizen, uilen. Is dit het geval, dan is de soortenbescherming van de Wet natuurbescherming van toepassing. U mag de beschermde dieren niet schaden of verstoren. U heeft mogelijk een ontheffing nodig voor het verwijderen van uw asbestdak. Deze kunt u zelf aanvragen bij de provincie.
Gebiedsontheffing binnen de bebouwde kom voor beschermde diersoorten
Binnen de bebouwde kom is in de gemeente Deventer een gebiedsontheffing voor de soortenbescherming. Dit betekent dat u geen onderzoek moet laten doen naar beschermde diersoorten. U moet de werkzaamheden wel natuurvriendelijk laten uitvoeren.
Stap 2: Onderzoek financiële en fiscale kostenbesparingen
Laat u goed voorlichten over de financiële en fiscale kostenbesparingen voor verwijdering van een asbestdak en een nieuw duurzaam dak. Investeert u nu in een nieuw energiezuinig dak, dan investeert u in een gezonde en veilige omgeving van uw woning of bedrijf. Er zijn meerdere mogelijkheden om kosten te besparen. Informeer bij uw (financieel) adviseur of accountant. Zij kunnen u helpen met een financieel plan van aanpak, passend bij uw persoonlijke situatie en wensen.
In het buitengebied van de gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte werken erfcoaches van provincie Overijssel. De erfcoaches bevorderen dat het prettig wonen, werken en leven blijft op het platteland. De coaches helpen agrariërs en andere erfeigenaren in het buitengebied na te denken over de toekomst. In het buitengebied spelen veel zaken tegelijk. Dat biedt kansen voor de toekomst. Maar waar begint u en bij welk ‘loket’ moet u zijn? Ook met vragen over asbestverwijdering kunt u terecht bij de erfcoaches. Kijk op de pagina www.deventer.nl/erfcoach voor meer informatie.
Stap 3: Geef opdracht aan een gecertificeerd asbestsaneerder
Geef opdracht aan een gecertificeerd asbestsaneerder voor een veilige en diervriendelijke uitvoering van de asbestsanering. We raden u ook sterk aan om uw buren van te voren te informeren. Laat de asbestsaneerder op tijd, vooraf aan de uitvoering, de sloopmelding doen.
Bekijk het filmpje van provincie Overijssel (3 minuten, 5 seconden). Hierin ziet u hoe het bedrijf Agrifac het asbestdak vervangt voor een nieuw dak.
Stap 4: Vraag tijdig een subsidie en/of lening aan
Gemeente Deventer heeft voor huiseigenaren een lening voor asbestsanering van de woning, bijgebouw of schuur.
Overweeg voor uw nieuwe dak een groen dak, zonnepanelen, dakisolatie, en/of het afkoppelen van regenwater Meer weten over mogelijkheden en subsidies? Kijk op www.deventerstroomt.nl. en www.deventer.nl/subsidieloket.
Vragen
Heeft u een vraag over asbestdaken? Neem contact op met de gemeente Deventer via [email protected].