Logo gemeente Deventer

Onderhoud bosgebieden

De gemeente Deventer heeft een aantal bosgebieden onderzocht. Resultaat van dit onderzoek is, dat er in een aantal van deze gebieden onderhoud komt. Door de werkzaamheden verbetert de kwaliteit van het bos en vergroten we de biodiversiteit en veiligheid.

Voor de werkzaamheden is geen kapvergunning nodig. De planning is bij benadering, een en ander is afhankelijk van de weersomstandigheden en de snelheid waarmee het werk vordert. 

 

Dood hout leeft 

De takken en stammen die vrijkomen tijdens het onderhoud blijven in het bosgebied liggen. Dit hoort thuis in een bos. Er ontstaat hierdoor een belangrijke leefruimte voor vleermuizen, zoogdieren, vogels, insecten, schimmels en micro-organismen. Ze breken het dode hout af en hierdoor komen er voedingsstoffen vrij voor de aanwezige beplanting en bomen. Daarnaast vinden veel zoogdieren, insecten en vogels beschutting onder het dode hout. Kortom, dood hout leeft! 

 

Uitleg van maatregelen  

Veiligheidsonderhoud
Een door storm omgewaaide boom in een bosgebiedje is geen probleem. Zodra het voor een onveilige situatie zorgt, wordt dat anders. Bij veiligheidsonderhoud worden alleen slechte bomen weggehaald die een gevaar opleveren voor de omgeving. Dit zijn veelal bomen die aan de buitenzijde van een bosje staan of langs paden.  

Dunning 
Dunning is een belangrijke maatregel om de bosontwikkeling te sturen. Bij dunning worden de concurrenten van de goede bomen verwijderd. Door dunning kan er meer licht tot de bosbodem doordringen. En hierdoor ontstaat ruimte voor fauna en flora die meer licht nodig hebben. Bomen die blijven staan krijgen meer de ruimte zodat ze beter gaan groeien. Niet overal wordt gedund. Het is ook belangrijk dat er donkere plekken in een bosje blijven.   

Afzetten bomen 
Oude relicten van hakhout worden opnieuw afgezaagd. Stobbe’s kunnen na afzetten weer opnieuw uitlopen. Dit voorkomt dat de bomen te zwaar worden en afbreken. 

Afzetten bosplantsoen 
Het afzagen van grote struiken. Stobbe’s kunnen na het afzagen weer opnieuw uitlopen. Dit zorgt ervoor dat er weer jong hout gevormd wordt zodat de kwaliteit van de struiken goed blijft. 

Randensnoei
Bij randensnoei worden takken verwijderd die bijvoorbeeld te dicht op paden, wegen of woningen komen. 

Nieuwe beplanting 
In sommige gevallen wordt er nieuwe beplanting aangebracht. Dit is beplanting die passend is bij de bestaande begroeiing in het bosgebied. Er worden inheemse beplantingssoorten gebruikt.  

 

Meer informatie 

Heeft u vragen over de geplande onderhoudswerkzaamheden? Neem contact op met de toezichthouder van de gemeente Deventer, Gerrit Nijland.