Logo gemeente Deventer

Cameratoezicht

In de gemeente Deventer wordt door inwoners, ondernemers en gemeente gebruik gemaakt van camera’s. De gemeente draagt verantwoordelijkheid voor de camera’s die zij zelf inzet, bijvoorbeeld voor het monitoren van verkeer, stadsafsluitingen, parkeergarages en het handhaven van de openbare orde en veiligheid.

Op deze pagina wordt uitgelegd welke vormen van cameratoezicht er zijn en welke camera’s de gemeente inzet voor bepaalde doelen.

Vormen cameratoezicht

Er zijn vier vormen van cameratoezicht te onderscheiden, namelijk privaat, publiek, publiek-privaat en opsporingstoezicht.

Privaat cameratoezicht

Inwoners en ondernemers mogen zichzelf en hun eigendommen beveiligen tegen geweld, diefstal en vandalisme. Er is dan sprake van privaat cameratoezicht. Hiervoor is een gerechtvaardigd belang nodig en het mag alleen met inachtneming van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De regels voor het plaatsen van een camera staan in het Wetboek van Strafrecht.

Publiek cameratoezicht

Publiek cameratoezicht zet de overheid in op openbare plaatsen. Alleen de burgemeester mag besluiten om publiek cameratoezicht in te stellen. In artikel 151c van de Gemeentewet is bepaald dat dit alleen mag in het belang van de handhaving van de openbare orde. De burgemeester is hiervoor verantwoordelijk. De politie is verantwoordelijk voor het verwerken van de beelden op grond van de Wet politiegegevens (Wpg). Publiek cameratoezicht kan niet worden ingesteld zonder duidelijke redenen.

Publiek-privaat cameratoezicht

Publiek-privaat cameratoezicht is een samenwerking tussen gemeente en ondernemers. Dit wordt voornamelijk ingezet vanuit het oogpunt van het beveiligen van personen en goederen die zich op privéterreinen bevinden, maar ook gedeeltelijk voor het handhaven van de openbare orde en bescherming van publieke eigendommen. Bij publiek-privaat cameratoezicht is zowel de wetgeving voor publiek als voor privaat cameratoezicht van toepassing.

Opsporingstoezicht

Camera’s om opsporing en vervolging van strafbare feiten te bevorderen, plaatst de politie in de openbare ruimte. Het wettelijk kader hiervoor is artikel 3 van de Politiewet. Hiervoor kan de Officier van Justitie opdracht geven. Opsporing is een verantwoordelijkheid van het Openbaar Ministerie.

Cameratoezicht door gemeente

De gemeente kan camera’s inzetten voor het monitoren van verkeer, stadsafsluitingen, parkeergarages en het handhaven van de openbare orde en veiligheid.

Monitoren van verkeer

De gemeente Deventer heeft op een aantal kruisingen camera's opgehangen voor de monitoring van de verkeerssituatie ter plaatse. De beelden van deze camera’s zijn niet vrij toegankelijk. De getoonde beelden zijn vaste instellingen (niet beweegbaar) en worden niet opgenomen. Hieronder een overzicht van de locaties waar de camera’s hangen.

Locatie
Handelskade                A023
Zutphenseweg             H020
Emmaplein                   A010
H. Dunantlaan              H100
Siemelinksweg             O030

Oostriklaan                  A090
Stationsplein               Schouwburg
Snippelinksdijk            H060
Overzicht de Knoop    O060

Daarnaast wordt op een aantal kruisingen gebruik gemaakt van verkeersdetectiecamera’s. Deze camera’s detecteren of er verkeer aankomt en geven dit signaal door aan de verkeerregelinstallatie die het gebruikt om de verkeerskundige aansturing te optimaliseren. Tellingen met de camera’s zijn mogelijk, dit wordt gedaan om de doorstroming te verbeteren en verkeerskundige analyses mee te maken. Er worden objecten gesignaleerd dus geen personen of kentekens in beeld.

Op drie locaties in de gemeente staan naast de weg kentekencamera’s. Deze camera’s registeren tijdelijk kentekens om voorkeursroutes in beeld te krijgen. De hoofdcamera (rotonde Raalterweg) registreert het kenteken van het passerende voertuig en zodra deze bij één van de beide camera’s passeert (Zutphenseweg of Siemelinksweg) wordt de tijd vastgesteld. Aan de hand van deze tijd wordt bepaald welke voorkeursroute er op het display naast de weg weergegeven wordt. De kentekengegevens worden niet opgeslagen maar automatisch verwijderd.

Monitoren van stadsafsluitingen

Bij de stadsafsluitingen (verzinkbare palen) op de Houtmarkt en het Bergkerkplein zijn camera’s aanwezig met opnamecapaciteit. Deze twee camera’s staan uitsluitend op de stadsafsluitingen gericht en worden gebruikt voor schade-afhandeling. De opgenomen beelden worden automatisch overschreven en niet langer bewaard dan de wettelijk voorgeschreven periode. In geval van schade worden beelden niet langer bewaard dan strikt noodzakelijk (AVG).

Monitoren van parkeergarages

De gemeente heeft in de gemeentelijke parkeergarages camera’s hangen voor een correct gebruik en afwikkeling van de parkeersystemen ten behoeve van haar gebruikers.

Het gaat om de Stadspoortgarage, de Polstraatgarage, de Brinkgarage en de Stationspleingarage. De camerabeelden uit deze garages worden opgenomen en kunnen vanuit de meldkamer van parkeerservicebedrijf P1 worden bekeken. Zij helpen met behulp van deze beelden de klanten in de garages. De opgenomen beelden worden automatisch overschreven en niet langer bewaard dan de wettelijk voorgeschreven periode. In geval van schade worden beelden niet langer bewaard dan strikt noodzakelijk (AVG). In totaal hangen in de vier gemeentelijke garages 31 camera’s.

Handhaven openbare orde en veiligheid

De gemeente kan (tijdelijk) publiek cameratoezicht inzetten op openbare plaatsen na excessieve incidenten of onrust. Denk aan incidenten in uitgaansgebieden, omgeving van het station, in winkelgebieden en overlastgebieden. Het plaatsen van de camera’s is altijd bedoeld voor het handhaven van de openbare orde, het verhogen van het veiligheidsgevoel en het voorkomen van strafbare feiten die invloed hebben op de openbare orde. De opsporing van strafbare feiten is de verantwoordelijkheid van de officier van justitie. Dat neemt niet weg dat camerabeelden soms bruikbare informatie bevatten voor opsporingsonderzoek en daarvoor onder bepaalde voorwaarden ook mogen worden gebruikt. De burgemeester neemt in overleg met de politie en officier van justitie een besluit over de duur van het publiek cameratoezicht. De gemeenteraad wordt zo spoedig mogelijk van het besluit (tijdelijk) cameratoezicht in te zetten in kennis gesteld (via www.gemeenteraad.deventer.nl).

Voordat de burgemeester cameratoezicht inzet, moet hij aantonen dat dat noodzakelijk is voor de handhaving van de openbare orde en dat minder vergaande maatregelen niet voldoende zijn gebleken om de openbare orde te handhaven. Daarnaast mag cameratoezicht geen ongeoorloofde inbreuk op de privacy veroorzaken. Daarom is gemeentelijk cameratoezicht aan strikte voorwaarden gebonden en is het alleen mogelijk als:

  • dit nodig is in het belang van de handhaving van de openbare orde
  • het voor een afgebakende periode en voor een beperkt openbaar gebied geldt
  • tussentijds of na afloop wordt beoordeeld of de maatregel effectief was
  • de maatregel proportioneel en subsidiair (geen betere, lichtere alternatieven) is
  • de aanwezigheid van camera’s kenbaar is voor iedereen die zich binnen het bereik van de camera’s bevindt