Logo gemeente Deventer

Hulpmiddelen

Ondersteuning om langer thuis te kunnen blijven wonen kan uit veel dingen bestaan. Hieronder vindt u een aantal veel voorkomende vormen van hulp.

 

Hulpmiddelen

Heeft u langdurig een hulpmiddel nodig om thuis zelfstandig te kunnen blijven wonen? Of om u in huis en daarbuiten goed te kunnen verplaatsen? Dan kunt u terecht bij de gemeente. Voor hulpmiddelen die u nodig hebt voor behandeling, verzorging of revalidatie gaat u naar uw zorgverzekeraar. Heeft u kortdurend een hulpmiddel nodig, dan kunt u terecht bij een thuiszorgwinkel.

Op de website Vilans Hulpmiddelenwijzer vindt u veel informatie over alle soorten hulpmiddelen. U leest hier ook waar u terecht kunt voor het hulpmiddel.

Bekijk Hulpmiddelen Wmo voor meer informatie over het maken van een melding.

 

Leveranciers

De gemeente Deventer heeft met 2 leveranciers een contract afgesloten. Dit zijn:

Als u voor een hulpmiddel in aanmerking komt, kunt u zelf de leverancier kiezen. Maar, maakt u geen keuze dan kiest de gemeente. Heeft u al een hulpmiddel van de gemeente, dan krijgt u het volgende hulpmiddel van dezelfde leverancier.

 

Heeft u al een hulpmiddel?

Heeft u al een hulpmiddel en heeft u vragen, of klachten? Of wilt u een reparatieverzoek indienen, neemt u dan contact op met de leverancier Welzorg of Medipoint. Dit geldt ook als u het hulpmiddel dat u al heeft wilt laten aanpassen of vervangen.

 

Hulpmiddelen van de zorgverzekeraar

Uw zorgverzekering regelt de hulpmiddelen die u nodig heeft voor een behandeling, verzorging of bij revalidatie. Voorbeelden zijn: een hoog-laagbed, trippelwerkstoel, aangepaste kinderstoel of verpleegartikelen. Neem voor meer informatie contact op met uw zorgverzekeraar.

 

Hulpmiddelen Thuiszorgwinkel

Voor kortdurende gebruik minder dan 6 maanden kunt u terecht bij thuiszorgwinkels in Deventer. U kunt hierbij denken aan krukken, rollator, drempelhulp, hoog-laagbed en transferhulpmiddelen.Thuiszorgwinkels in Deventer zijn:

Woningaanpassing

Kunt u zich niet zo goed bewegen in huis, of wordt traplopen moeilijker? Dan kunt u een woningaanpassing aanvragen bij de gemeente. Dit kunnen kleine aanpassingen zijn, zoals een traplift of extra trapleuning. Maar misschien is er een ingrijpende verbouwing nodig, zoals:

  • drempels weghalen en deuren breder maken;
  • de keuken of badkamer aanpassen;
  • een slaapkamer beneden aanbouwen.

Eenvoudige woningaanpassingen die bij een thuiszorgwinkel of bouwmarkt te koop zijn, worden niet vergoed vanuit de Wmo. Denk hierbij aan een mengkraan of een drempelverlager. Wanneer de kosten voor het aanpassen van uw huis te hoog zijn, kan een verhuizing naar een andere woning beter zijn.

Wilt u een overzicht krijgen van de mogelijkheden in uw situatie, dan kunt u eens kijken op de volgende websites. U vindt er tips, zelftesten en een overzicht van producten om langer thuis te blijven wonen:

Zoekt u een specifiek hulpmiddel, dan kunt u kijken op een website over hulpmiddelen. Bijvoorbeeld:

U kunt voor advies ook contact opnemen met een ergotherapeut.

Voor het doen van een melding in het digitaal loket kunt u terecht bij Woningaanpassing en voorziening.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met team Toegang Wmo. Dit doet u door te bellen naar 0570 – 69 53 99 of stuur een e-mail naar [email protected]. U kunt ook het contactformulier invullen.