Logo gemeente Deventer

Nu nog hard aan de slag, eind 2022 klaar 

De Lebuinuspleinen? “Een geweldig project”, beaamt projectleider Robert Boomkamp van de gemeente Deventer. “We voegen iets moois toe aan de stad. Als ik op het Grote Kerkhof op een warme dag zie hoe kinderen lekker spelen in de waterpartij daar, is dat toch wel geweldig.” 

Robert is nu nog volop bezig met ‘deel twee’ van de Lebuinuspleinen. Er wordt namelijk volop gewerkt aan de metamorfose van de Stromarkt en Kleine Poot. De doorloop naar die pleinen wordt straks heel natuurlijk, maar ze krijgen toch ook een eigen sfeer, denkt Robert. 

“Er worden op de Stromarkt meer hoekige vormen gebruikt, bijvoorbeeld voor de plantvakken”, legt hij uit. “Dat sluit weer mooi aan bij de inrichting van het Lamme van Dieseplein. De Kleine Poot kent net als het Grote Kerkhof meer ronde vormen.” 


Duurzame pleinen 

Wat wordt er allemaal gedaan? “Het hoofdriool wordt grotendeels vervangen”, steekt Robert van wal. Regenwater zakt straks onder de weg in de bodem. Ook gebouwen worden afgekoppeld van het regenwater. “Omwonenden die een regenpijp aan het plein hebben, kunnen meedoen.” 

Net als op het Grote Kerkhof wordt op de Stromarkt aan de zijkanten bestrating hergebruikt. In het middendeel komt nieuw materiaal aangebracht. Dat is de zogenoemde Deventer-mix, die je ook in het voetgangersgebied van de binnenstad ziet. De Kleine Poot wordt geheel voorzien van hergebruikte bestrating die vrij is gekomen uit het projectgebied. “Lekker duurzaam!”, vindt Robert. 


Werkzaamheden slim combineren 

Als de bestrating van de pleinen toch open moet, proberen Robert en zijn collega’s zoveel mogelijk werkzaamheden slim te combineren. 

“Enexis heeft stroom aangelegd naar het museum EICAS en de appartementen, het riool in de Graven is al gerenoveerd. Het riool in de Hofstraat volgt nog. Vitens vervangt een deel van de waterleidingen en KPN legt kabels en leidingen aan, net als Ziggo en Vodafone”, somt Robert op.  

“Dit vraagt veel afstemming en coördinatie. We doen er alles aan om te voorkomen dat we opnieuw moeten graven, al kan dat bij bijvoorbeeld een storing in het netwerk natuurlijk nog wel eens nodig zijn.” 


Bieb straks meer in de spotlight 

De bibliotheek staat straks veel meer in de spotlights, denkt Robert. “Er komt een natuurstenen bordes voor het gebouw. De ondergrondse containers die voor het gebouw stonden zijn verplaatst en bezoekers kunnen hun fietsen straks aan de zijkant parkeren in de fietsenstalling en niet meer voor de bieb.” Minder mobiele bieb-bezoekers kunnen via een toegankelijke entrees het bordes op en naar binnen. 

“Een aantal panden aan de Stromarkt heeft ook een mini-bordesje gekregen”, licht Robert toe. “Die zie je nu al voor de snackbar en de Keizerskroon. Hiermee wordt de ingang duidelijk gemarkeerd en het geeft deze gebouwen extra grandeur.” 

 

Stromarkt en Kleine Poot eind 2022 klaar 

Wanneer zijn de werkzaamheden klaar? “Dat zal eind 2022 zijn”, vertelt Robert. “We kunnen bomen en struiken eind november planten en dat doen we dan ook op het Grote Kerkhof.” 

Helaas had ook dit project - net als heel ‘bouwend Nederland’ - last van lange levertijden van (bouw)materialen. “De lichtmasten op het Grote Kerkhof en de Stromarkt en Kleine Poot moeten bijvoorbeeld nog geplaatst worden. We kunnen niets doen aan die vertraging, maar jammer is het natuurlijk wel.” 

En nu eerst: vakantie. “Voor de vakantie begint, zorgen we dat de straten dicht zijn, al dan niet met een tijdelijke puinverharding”, benadrukt Robert. “Zo zijn die toegankelijk voor Deventenaren en bezoekers van de stad. Daarna pakken we de draad weer op.”