Wij gaan uit elkaar
Heeft u besloten om uit elkaar te gaan? Dan komt er veel op u af. Bekijk op deze pagina wat u moet regelen en waar u terecht kunt.
U kunt terecht bij de relatiedesk voor allerlei vragen rondom uw scheiding. Plan een afspraak in voor een (gratis) vrijblijvend gesprek via [email protected].
Persoonlijke checklist
Via de scheidingswijzer van Rijksoverheid krijgt u dankzij een persoonlijke checklist een overzicht van de dingen die u moet regelen. Ook vindt u hier waar u recht op heeft. Denk aan belastingen, alimentatie, huisvesting, een ouderschapsplan, toeslagen en de scheidingsprocedure.
Kosten
Uit elkaar gaan brengt kosten met zich mee. Denk aan kosten voor een advocaat, mediator, griffierecht, andere advieskosten of het opvragen van uittreksels. In sommige gevallen komt u in aanmerking voor gefinancierde rechtsbijstand. Kijk voor meer informatie op www.rechtspraak.nl.
Juridisch loket
Het Juridisch loket geeft gratis juridisch advies en kan u op weg helpen met handige informatie, tips en voorbeeldbrieven. Als het Juridisch Loket uw vraag niet kan beantwoorden, verwijzen zij u door naar de juiste instantie.
Advocaat
Een scheiding loopt altijd via een advocaat met een verzoekschrift aan de rechtbank. U kunt het verzoekschrift samen met uw partner indienen, maar u kunt dit ook alleen doen (een eenzijdig verzoek). Zodra de gemeente de scheiding inschrijft in de burgerlijke stand, is de echtscheiding officieel. Zie voor meer informatie de pagina Echtscheiding melden.
Bent u niet getrouwd maar woont u samen? Dan is een advocaat niet nodig. U kunt hiervoor een mediator inschakelen. Een advocaat kan wel nodig zijn voor het regelen van alimentatie of een boedelscheiding, als jullie hier zelf niet uitkomen. Kijk voor meer informatie over het aanvragen van een scheiding op de website van Rijksoverheid.
Mediator
Een mediator is een professioneel bemiddelaar en helpt jullie in goed overleg afspraken te maken. Bijvoorbeeld over de kinderen of alimentatie. Een mediator maakt verschillende belangen inzichtelijk en helpt tot een oplossing te komen. Als u getrouwd bent, schakelt de mediator een advocaat in.
Sommige mediators zijn ook advocaat. Het is dan niet nodig om een extra advocaat in te schakelen. Kijk op de website van de Nederlandse Vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators en vindt iemand bij u in de buurt.
Ouderschapsplan
Gaat u uit elkaar en heeft u kinderen? Dan stelt u samen een ouderschapsplan op. Hierin staan afspraken over de opvoeding en verzorging van jullie kinderen. Een ouderschapsplan is wettelijk verplicht voor gehuwde en geregistreerde ouders, en voor samenwonende ouders met gezamenlijk gezag. De invulling van een ouderschapsplan is maatwerk en afhankelijk van verschillende factoren.
Kijk voor meer informatie op de website van Rijksoverheid of Rechtswijzer. Heeft u vragen over het opstellen van een ouderschapsplan. Neem contact op met de Relatiedesk via [email protected].
Kinderen
Het kan erg lastig zijn voor kinderen als hun ouders besluiten om uit elkaar te gaan. Gelukkig zijn er veel organisaties die u kunnen helpen. Kijk bijvoorbeeld op de website van Villa Pinedo of Landelijk contactpunt ouderbijeenkomsten. Heeft u vragen? U kunt ook contact opnemen met de Relatiedesk via [email protected].
Impact
Het einde van een relatie of een scheiding brengt veel gevoelens met zich mee. Blijf er niet mee zitten, maar praat erover en zoek hulp als dit nodig is. De Voor Elkaar-teams Deventer kunnen u hierbij helpen en u doorverwijzen.