Logo gemeente Deventer

Rijsterborgherpark

Het Rijsterborgherpark is het stadspark, liggend tussen het station Deventer en de binnenstad. In de volksmond heet dit park Het oude plantsoen. Het Rijsterborgherpark is aangelegd op een deel van de vestingwerken van Deventer. Sinds 1968 is het een rijksmonument.

 


Rijsterborgherpad

Al in 1852 kwam er tussen de Noordenbergpoort en de voormalige Brinkpoort over de bolwerken een 'wandeling'. De wandeling werd het Rijsterborgherpad genoemd, naar ingenieur en kapitein J.H.L. Rijsterborgh, een van de ontwerpers van de Boreelkazerne in Deventer.


Ontwerp Rijsterborgherpark

Tuinarchitect Leonard Anthony Springer ontwierp in opdracht van de gemeente in 1887 het park. Het Rijsterborgherpark liep tijdens de Tweede Wereldoorlog flinke schade op door bombardementen die bedoeld waren voor het station en de spoorbrug. Gerard Bleeker maakte in de periode 1948 - 1952 een nieuw ontwerp.

Het Vogeleiland, onderdeel van het Rijsterborgherpark, werd in de jaren 70 gesloten. In 1992 werd het Vogeleiland dat erg was verwaarloosd, grondig gerenoveerd.


Beeldenroute

Het park werd in 1985 verrijkt met een beeldenroute. Kunstwerken zoals het beeld Europa en de stier van Pieter d' Hont uit 1963 werden geplaatst. Ook werd de fontein in de Buitengracht hersteld. In 1992 is Het Vogeleiland grootscheeps gerenoveerd, en bied sinds die tijd ruimte aan een restaurant, een muziekkoepel en een dierenparkje. In 2021 is een groot deel van de beplanting op het Vogeleiland gerenoveerd.  


Windhoos

Door een windhoos sneuvelden op 9 september 1998 meer dan 100 monumentale bomen. Buurgemeenten Zwolle, Bathmen en Voorst stelden nieuwe bomen beschikbaar en Deventer burgers zamelden geld in voor herstel van het park.


Restauratie

Het Rijsterborgherpark is geheel gerestaureerd in de geest van het oude ontwerp van Springer. Het resultaat is een open park met naast oude bomen veel jonge aanplant.