Hulp bij vervoer en verplaatsen
Hebt u moeite met lopen binnen of buiten het huis? En is fietsen of autorijden lastig? Of misschien lukt het u niet om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Bekijk wat u kunt doen.
Wat kunt u zelf doen
- Neem contact op met een behandelend ergotherapeut of fysiotherapeut. Zij kunnen u adviseren over mogelijke oplossingen.
- U koopt zelf een hulpmiddel of aangepast vervoermiddel. Veel hulpmiddelen zijn te koop in gewone winkels. Deze spullen zijn voor iedereen, of u nu wel of geen beperking hebt. Bijvoorbeeld een elektrische fiets. Andere hulpmiddelen kunt u kopen in een winkel voor hulpmiddelen zoals Vegro en Zorgcomfort. Denk hierbij aan een rollator, rolstoel, scootmobiel of een fiets met een lage instap.
- Als u een rolstoel of hulpmiddel nodig hebt, kunt u deze kosteloos lenen via een thuiszorgwinkel. Bijvoorbeeld bij Medipoint, Zorgcomfort of Vegro. Dit kan voor 6 maanden. Daarna kunt u het hulpmiddel tegen betaling huren. Heeft u langdurig en dagelijks een (elektrische) rolstoel nodig? Dan kunt u zich melden bij team Toegang Wmo.
- Sommige hulpmiddelen voor verplaatsen worden via uw zorgverzekering vergoed. Een voorbeeld hiervan is een loopfiets. U kunt dit navragen bij uw zorgverzekering of contact opnemen met een ergotherapeut.
- Hebt u vervoer nodig voor bijvoorbeeld een bezoek aan familie, de kapper of het ziekenhuis? Kunt u niet met het openbaar vervoer? Meld u aan bij Automaatje.
- Zit u in een rolstoel en gaat u er graag op uit met familie of kennissen? Dan kunt u gebruikmaken van rolstoelauto VERA (Voor Elkaar Rolstoel Auto).
Lukt het u niet om zelf hulp te regelen?
Misschien kunt u hulp krijgen van de gemeente. Neem contact op met team Toegang Wmo:
E-mail: [email protected]
Telefoon: 0570 - 69 53 99
Via het contactformulier van team Toegang Wmo
Het gesprek
Een Wmo-coach bespreekt met u welke andere oplossingen u kunnen helpen. Vindt u het prettig als er iemand uit uw eigen omgeving aanwezig is bij het gesprek? Vraag dan een familielid of een vriend om bij het gesprek aanwezig te zijn. Kan er niemand bij zijn uit uw eigen omgeving, dan kunt u een onafhankelijke cliëntondersteuner vragen. Deze hulpverlener denkt met u mee en helpt u om zaken te regelen bij de gemeente. De hulp is gratis.
Kijk voor meer informatie op Zorg en ondersteuning in Deventer.