‘Onze droom: een klein huis op een flinke lap grond’
Hanneke (41) en Philip (40) van Scherpenzeel voelen zich de koning te rijk met hun kavel in Steenbrugge. “Hier kunnen wij onze droom realiseren. We waren al jaren op zoek naar een stukje grond en bekeken al heel wat kavels in de omgeving van Deventer. Maar dé kavel zat er niet bij.
Te groot, te klein, te duur of de kavel was perfect, maar dan stond er weer een groot huis op. Dat wilden we niet. We willen juist een kleinere woning en meer grond.” Hun droom is een kleine woning en een grote tuin. Hanneke wil een grote moestuin aanleggen en eigen fruit en groenten kunnen oogsten. Philip wil graag een schuur waarin hij kan klussen.
In de prijzen
Het stel hield de website Deventerverkoopt.nl in de gaten en op een gegeven moment zag Hanneke de kavels in Steenbrugge in de verkoop komen. “We kenden Steenbrugge al wel, we hebben hier wel vaker gewandeld en we hebben er vrienden wonen. Een perfecte plek! We zijn toen bezig gegaan met uitzoeken van welke kavels onze voorkeur hadden. De grootte, de prijs en de stand van de zon speelden daarbij een rol.” Op de lotingsavond was het natuurlijk erg spannend. “Letterlijk werden lootjes getrokken en als je ‘getrokken’ werd, mocht je een kavel kiezen die nog over was. Wij werden als een-na-laatste getrokken! Er waren toen nog twee kavels over. Gelukkig stonden die ook op ons wensenlijstje. Het werd kavel 23, ongelofelijk! We waren zo ontzettend blij! De dag erna konden we het nog steeds niet geloven! We realiseerden ons ‘nu begint pas het echte werk’.”
Kleine woning, grote tuin
De vrienden en familie van Hanneke en Philip wisten waar ze mee bezig waren en via via kregen ze dan ook veel tips. Zo kwamen ze in aanraking met een bouwbedrijf dat normaalgesproken recreatie- en mantelzorgwoningen bouwt. “Ons huis wordt een prefab huis dat in vijf weken tijd in een loods wordt gebouwd. Ook de gevelbekleding wordt op locatie gemonteerd. Het dak wordt hier op locatie opgebouwd, want kant-en-klaar kan het niet onder viaducten door. Ook de gevels worden op locatie gemonteerd.” De woning wordt 60 m2 met bovenop nog een zolder (puntdak). De woning wordt verder gelijkvloers, levensloopbestendig. “Want we denken niet dat we hier nog weggaan!” Hun huidige woning is 75 m2. Ze willen graag kleiner wonen, omdat ze simpelweg niet meer ruimte nodig hebben. “We willen onze ‘footprint’ zo klein mogelijk houden. Bij een groter huis moet je meer verwarmen en heb je meer spullen. Een kleiner huis is makkelijker te onderhouden en geeft je meer vrijheid. Wij willen juist meer tijd en energie in de tuin investeren. We zijn graag buiten.” Bij het nieuwe huis wil Hanneke graag een ruilkast neerzetten. “In het seizoen met plantjes erin en buiten het seizoen met boeken, zodat buurtbewoners en passanten hier gebruik van kunnen maken.”
Planning
Ze hebben intussen al veel gedaan en ook de planning is rond. “Als we de ‘go’ krijgen na onze vergunningaanvraag, hebben we bijna alles ‘klaar’ staan. Dan gaat ons huis in de verkoop, doen we een hypotheekaanvraag en ook de bouw van de woning is al ingepland. Half november wordt de woning als alles volgens planning verloopt dan opgeleverd.” Ze hebben hun buren van kavel 24 ook al ontmoet en onlangs gingen ze er al op de koffie. Ook is er een appgroep met de andere toekomstige bewoners van Zwermdorp. “Heel handig, je kan elkaar tips geven.”
Vergunningaanvraag
Eén van de eisen van de gemeente is natuurinclusief te bouwen. Hanneke en Philip hadden al heel veel in hun hoofd wat op het lijstje van maatregelen staat. Nestkasten, een groen dak, en inheemse zaden. Zo vond Philip een leverancier van inheemse zaden via Staatsbosbeheer.
De begeleiding van de gemeente vinden ze heel prettig. “We zijn bij de bijeenkomsten geweest over het schetsontwerp en het voorlopig ontwerp. Daar kregen we goede tips. Het contact is positief. De mensen van de gemeente zijn erg enthousiast en ze denken mee. Onze vragen worden snel en kundig beantwoord.” Hun vergunningaanvraag kan bijna naar de gemeente. “We hebben nog één berekening nodig. Het komt wel goed, maar we vinden het nog steeds spannend!” Ze hebben een erg goed gevoel over de stap die ze maken. “Het is veel werk om het allemaal zelf te doen en regelen, maar je leert er veel van en je kunt straks trots zijn op waar je in woont!”