Wonen aan het park
In het Zwermdorp gaat Reinbouw 16 woningen bouwen. Deze woningen zijn geïnspireerd op boerenerven en ze passen naadloos bij het karakter van deze bijzondere buurt.
“Ze zijn mooi gelegen direct aan het Zandweteringpark en vlak bij het bos,” vertelt Antoinette Wilmot, commercieel directeur, “je tuin loopt als het ware over in het park!” Ook technisch ontwikkelaar Klaas Roos is enthousiast over de woningen die zijn ontworpen door I’M Architecten. “Met veel verschillende typen woningen is er voor veel mensen een mooie woning te vinden. Er zijn 2 blokken van eengezinswoningen (4 en 5 woningen), een blokje van 2 (twee-onder-kap woning), een vrijstaande woning en een blok van 4 levensloopbestendige woningen.”
Het Zwermdorp heeft een open karakter met veel groen en ruimte tussen de woningen.
3 erven
Antoinette vertelt dat de woningen zijn ontwikkeld vanuit het verhaal van Steenbrugge. “3 neven stichten een boerenerf. Zo zijn we op de 3 erven uitgekomen. Aan de achterkant hebben de woningen een lagere goot, aan de voorkant een hoge. Omdat er geen achterom is, hebben de woningen aan de achterkant een ‘tuinkast’ en aan de voorzijde een berging voor fietsen.”
Speels en gunstig gelegen
Klaas vertelt over de ligging van de woningen: “Passend bij het Zwermdorp zijn de woningen niet strak in een rij geplaatst, maar speels en verspringen ze juist. Ook de parkeeroplossingen zijn per erf verschillend.” Hij is ook blij met de ligging op het zuiden. Niet alleen prettig voor de bewoners en de tuin, maar ook voor de zonnepanelen. “De hele woning is natuurlijk gasloos, goed geïsoleerd en voorzien van een warmtepomp en zonnepanelen,” zegt Klaas. “In Steenbrugge is dit normaal, maar de meeste mensen die er zullen komen wonen, hebben dit waarschijnlijk nu niet in hun huidige woning.”
Brede woningen
Wat verder opvalt, is dat de woningen een brede ‘beukmaat’ hebben. Zo zijn de levensloopbestendige woningen 6.30 meter breed en de eengezinswoningen 6 meter. “Zo krijg je mooie ruime kamers,” vindt Antoinette, “en natuurlijk zijn er voor kopers nog uitbreidingsmogelijkheden, bijvoorbeeld met een uitbouw, om de woning op de individuele wensen van de kopers te laten aansluiten.” De bekleding is een combinatie van metselwerk en hout. “Ook dat past bij een agrarische bebouwing en bij de omgeving,” aldus Klaas.
Planning
Antoinette verwacht dat de woningen na de zomer in de verkoop gaan. “We hebben ons verdiept in de markt en ingeleefd in de wijk en de woonbehoeften. We kunnen niet wachten om de woningen in de verkoop te kunnen doen.” Ondertussen is Klaas bezig (geweest) met het technische deel van het ontwerp: “Is het maakbaar en voldoet het aan wet- en regelgeving en duurzaamheidseisen? Ook bouwen we natuurinclusief, dat wil zeggen dat er bijvoorbeeld nestkasten komen en we planten streekeigen heggen.”
Tijdens het verkooptraject krijgen bewoners ondersteuning van woonadviseurs van Reinbouw. “Ze helpen bij de inrichtingswensen van de bewoners en helpen ze zoveel mogelijk met al hun vragen. Kopers kunnen in de showroom sanitair en tegels en dergelijke uitzoeken.” Klaas verwacht dat de bouw in het voorjaar van 2024 kan starten en de oplevering eind 2024 is.
Geen luchtkastelen
Voor mensen die Reinbouw nog niet kennen, geeft Antoinette graag een beschrijving. “Reinbouw is een familiebedrijf. We bestaan dit jaar 70 jaar. Onze manier van werken is toegankelijk en nuchter. Daarmee bedoel ik dat het haalbaar moet zijn, we bouwen geen ‘luchtkastelen’. Vakmanschap staat bij ons voorop.” Ze wijst lezers graag nog op de nieuwsbrief waarvoor je je in kan schrijven als je belangstelling hebt. “Daarin houden we mensen natuurlijk op de hoogte van de planning, maar we delen graag ook nieuws en tips over de omgeving.”
Kijk op de website van Reinbouw.