Zorg en veiligheid
Steeds vaker kampen inwoners met een opeenstapeling aan problemen die leiden tot onveilig gedrag. De ernst van de problematiek neemt toe en steeds meer organisaties en instellingen hebben er bemoeienis mee. Denk hierbij aan de aanpak van mensen met verward gedrag, radicalisering en polarisering, huiselijk geweld en mensenhandel.
Polarisatie en radicalisering
De gemeente Deventer kent een grote verscheidenheid aan culturen en gebruiken. Dat vraagt om tolerantie, aanpassingsvermogen en respect voor elkaar. Bij polarisatie komen groepen steeds verder van elkaar af of zelfs tegenover elkaar te staan. Hoe groter de kloof tussen de groepen, hoe negatiever men over elkaar denkt. Polarisatie kan leiden tot radicalisering. Radicalisering is een proces waarbij iemand steeds verder van de samenleving af komt te staan en deze zo ingrijpend zou willen veranderen dat het een gevaar kan zijn voor de democratie. Radicalisering kan leiden tot extremisme.
Radicalisering en extremisme herkent u aan: afstand nemen, persoonlijke relaties die drastisch veranderen, contacten die worden verbroken, het veelvuldig benoemen van wij/zij, het benoemen van een vijand, het verlaten of afkeuren van omgevingen/instituties omdat die niet meer passen bij idealen en een eventuele wens en/of het oproepen tot actie en zelfs geweld of strijd.
Maakt u zich zorgen over een persoon in uw omgeving? Of ziet u op straat of online signalen van polarisering, radicalisering of extremisme? Meld dit bij de politie via 0900-8844 of uw wijkagent. Ook als u twijfelt en niet zeker weet of iets onder polarisatie of radicalisering valt is het belangrijk toch contact op te nemen. Dat is soms spannend, omdat u geen stempels wilt plakken of discrimineren. Wij gaan heel zorgvuldig met informatie en deze complexe onderwerpen om. Als u anoniem melding wilt maken, dan kan dat ook via Meld Misdaad Anoniem.
Mensenhandel
Bij mensenhandel worden mensen uitgebuit of gedwongen bepaalde dingen te doen waarvoor ze niet kiezen. Andere mensen profiteren hiervan. Het gaat bijvoorbeeld om dwingen tot prostitutie of onder minimumloon laten werken, crimineel gedrag of bedelarij. De uitbuiting kan samengaan met dwang, geweld, chantage en misleiding. Iedereen kan slachtoffer zijn van mensenhandel.
U kunt uw vermoeden van mensenhandel op 3 manieren melden:
- Bij de politie via 0900-8844. Bel bij spoed of verdachte situaties direct 112.
- Bij Meld Misdaad Anoniem. Bel 0800-7000 of vul het online formulier in van Meld Misdaad Anoniem. Bij Meld Misdaad Anoniem worden uw naam en contactgegevens niet bekend.
- Bij de gemeente via 140570 of mail naar [email protected].
Meldpunt Bijzondere Zorg
Het Bijzonder Zorgteam (BZT) vormt het sluitstuk van de keten van zorg en ondersteuning. Bij het BZT kunnen problematische situaties op het (snij)vlak van wonen, zorg en veiligheid worden gemeld. Naar aanleiding van iedere melding wordt de situatie onderzoek en wordt eerste ondersteuning geboden. Het BZT is een netwerkorganisatie van verschillende zorgaanbieders.
Het meldpunt Bijzondere Zorg is 24 uur per dag bereikbaar via 0800-8778771 of via [email protected]. Meer informatie vindt u via www.meldpunt-bijzonderezorg.nl.
Zorg- en Veiligheidshuis IJsselland
Binnen onze samenleving hebben we te maken met complexe veiligheidsproblemen zoals ernstige overlast, onveilige situaties, criminaliteit en maatschappelijke onrust. Risico’s waarbij de veiligheid van personen, de omgeving of samenleving in het gedrang komt. Het Zorg- en Veiligheidshuis IJsselland verbindt straf en zorg.