Logo gemeente Deventer

Goed onderwijs vraagt om een goed schoolgebouw

Leren, werken, opvangen, plezier maken, ontmoeten. Jongeren die op een fijne manier opgroeien tot volwassenen, die actief meedoen in samenleving. Dit alles gebeurt in de scholen die Deventer rijk is.

De schoolgebouwen van de toekomst vormen het hart van de buurt, de wijk of het dorp.

Het is de rode draad van het Integraal Huisvestingsplan onderwijs (IHP) 2024 – 2040 dat het college van burgemeester en wethouders heeft vastgesteld. Het college legt dit plan voor aan de gemeenteraad. 

 

Ontwikkeling van de jeugd

De visie staat op vijf dragers die samen zorgen voor goede en toekomstbestendige schoolgebouwen voor de ontwikkeling van de jeugd in Deventer.

  1. Een goed en passend schoolgebouw voor ieder kind en iedere jongere, liefst in de eigen wijk.
  2. Elke school is ook een kansrijke ontmoetingsplek, waarbij gekeken wordt naar de mogelijkheden rondom de school op het gebied van opvang, zorg, cultuur, sport en welzijn.
  3. Schoolgebouwen maken het onderwijs van nu en morgen mogelijk. Dat betekent dat ze moeten voldoen aan een minimale kwaliteit (Deventer standaardschool). Ook wordt gekeken naar de kosten voor onderhoud, energie en schoonmaak.
  4. Gezonde en duurzame schoolgebouwen met goede ruimtes om te leren en te bewegen. Nieuwbouw en renovatie worden energieneutraal en zo duurzaam en circulair mogelijk uitgevoerd.
  5. Sterkere samenwerking tussen gemeente en schoolbesturen.

 

Verbinding

Een gezond binnenklimaat, leerruimtes die passen bij het onderwijsconcept en ruimte om te spelen, te bewegen en te sporten: dat zijn allemaal zaken die goed geregeld moeten zijn. Maar volgens wethouder Ilse Duursma (onderwijs) is een school veel meer: “Een schoolgebouw speelt een belangrijke rol voor de hele wijk of voor het dorp. Veel scholen werken samen met kinderopvang, jeugdhulp, jeugdzorg en allerlei sport- en cultuurorganisaties. Hartstikke mooi, maar ook daarvoor wil je een schoolgebouw dan passend maken. En dat doen we met dit nieuwe plan.”

 

Snelheid en duidelijkheid

“Om ervoor te zorgen dat we onze kinderen en jongeren ook op de langere termijn een goed schoolgebouw kunnen blijven bieden, moeten we nú tempo maken en samen in actie komen,” aldus Duursma. Het IHP is daar volgens haar een prachtige basis voor. “Het biedt voor de lange termijn duidelijkheid en rust aan de schoolbesturen, de andere samenwerkingspartners en aan onszelf. En we moeten het met elkaar doen door intensief samen te werken met elkaar.”

 

Vervolg

De gemeenteraad is nu aan zet en wordt voorgesteld het nieuwe IHP vast te stellen. Naar verwachting zal de raad hierover begin 2024 een besluit nemen.

 

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op X (voorheen Twitter), Facebook en Instagram.