Logo gemeente Deventer

Gebouwen verduurzamen en opwekken duurzame energie

Maximale inzet op het verduurzamen van huizen en andere gebouwen en het opwekken van duurzame energie: dat zijn de belangrijkste punten in de nieuwe energievisie 2024 – 2050 van de gemeente Deventer.

Met de uitvoering van de visie moet Deventer in 2050 klimaatneutraal zijn, dus geen netto-uitstoot van CO2 meer. Dat betekent dat de CO2-uitstoot niet hoger mag zijn dan is vastgelegd.

De Deventer Energievisie 2024 - 2050: ‘Onze energievoorziening in beweging: duurzaam, rechtvaardig, robuust en in 2050 klimaatneutraal’ is vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders en wordt nu voorgelegd aan de gemeenteraad. 

 

Wind en zon

Wind en zon blijven de belangrijkste duurzame energiebronnen. Windmolens moeten de komende jaren een plek krijgen langs de A1. En hoewel zonneparken op landbouwgrond voorlopig niet in het provinciaal beleid passen, is er nog veel ruimte op bedrijfsdaken voor zonnepanelen. Er komt een plan voor zogenaamde solar carports op gemeentelijke parkeerterreinen en plaatsing daarvan op niet-gemeentelijke grond, te stimuleren. Kansrijke of nieuwe initiatieven zoals energiehubs en de ontwikkeling van andere energie opslagsystemen, worden met beide handen aangegrepen.

 

Wijkgerichte aanpak

In de visie wordt stevig ingezet op de verduurzaming van bestande huizen en gebouwen. In 2030 moeten volgens het Landelijke Klimaatakkoord in Nederland de eerste 1,5 miljoen huizen aardgasvrij zijn gemaakt. Voor Deventer zijn dat 10.000 huizen. De mogelijkheden per buurt of dorp verschillen. Is er bijvoorbeeld een warmtebron aanwezig om woningen collectief te verwarmen of wordt het een warmtepomp voor iedere woning? Wat kun je bereiken met isolatie? In een wijkgerichte aanpak wordt samen met bewoners en per wijk gekeken naar de meest duurzame en de best betaalbare oplossing. Voor inwoners met een lager inkomen of een huis met een laag energielabel komt er een subsidie om hun huis te isoleren.

 

Energieklussendienst

Ook grijpt de gemeente Deventer iedere mogelijkheid aan om vanuit het Rijk subsidies te krijgen waarmee het isoleren van huizen betaalbaar wordt gemaakt voor de inwoners. De gemeente organiseert per wijk een Energieklussendienst. Een dienst die hulp biedt aan inwoners om concrete energiebesparende maatregelen aan te brengen in huis. Een speciale aanpak wordt ontwikkeld voor het duurzamer maken van woningen van verenigingen van eigenaren (vve’s) en particuliere huurders. De informatie over wat je zelf kunt doen wordt beter en overzichtelijker aangeboden via een nieuwe website DeventerDuurzaam.nl.

 

Uitbreiding net

In vergelijking met het energieplan 2019, is de aandacht voor de uitbreiding van het elektriciteitsnet noodzakelijk geworden om energie voor iedereen beschikbaar te laten zijn. Het elektriciteitsgebruik wordt richting 2050 vier keer zoveel als nu. Dat zorgt nu al voor filevorming op het elektriciteitsnet, netcongestie. Enexis heeft aangekondigd dat dat probleem steeds nijpender wordt en de netbeheerder werkt aan een plan om de capaciteit te vergroten.

 

Het vervolg

Het college biedt de energievisie aan de gemeenteraad aan om vast te stellen. In januari wordt de raad geïnformeerd en daarna volgt besluitvorming.

 

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op XFacebook en Instagram.