Logo gemeente Deventer

Aandacht voor problematisch alcoholgebruik

De komende jaren besteedt Deventer meer aandacht aan problematisch alcoholgebruik.

Samen met scholen, zorginstellingen en andere samenwerkingspartners wil de gemeente dat inwoners bewuster en verstandiger omgaan met alcoholgebruik. 

De gezondheid van de inwoners van de gemeente Deventer staat voorop. Daarom zet de gemeente de komende tijd extra in op het verstandig om gaan met alcohol.

 

Dunne grens

“Het is ook geen probleem als mensen af en toe alcohol nuttigen”, zegt wethouder Rob de Geest (Gezondheid). “Maar de grens van ‘gezellig’ tot ‘problematisch alcoholgebruik’ is soms zo dun als een bierviltje. En daar willen we nu juist de aandacht op vestigen.”

Samen met onder andere GGD IJsselland, Tactus, Raster, horecaondernemers en de politie wil de gemeente zich inzetten voor het volgende:

  • Alcoholgebruik door jongeren onder de 18 jaar tegengaan; 
  • Minder overmatig en minder zwaar alcoholgebruik door inwoners van 18 jaar en ouder;
  • Tegengaan van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap;
  • Meer bewustwording creëren van het eigen drinkgedrag en de effecten daarvan;
  • Meer aandacht vanuit zorg en welzijn voor de risico's van alcohol voor ouderen.

Alcoholgebruik

Tussen 2019 en 2021 is in Deventer is het alcoholgebruik onder jongeren licht gestegen. Het aantal drinkers tussen de 18- tot 65-jarigen is ongeveer gelijk gebleven, maar er is een verdere (forse) toename te zien in het aantal zware en overmatige drinkers. 65-plussers zijn minder gaan drinken, maar van hen behoort bijna een vijfde tot overmatige drinkers. 


Lees hier het plan: 2023-1127_Preventie-_en_handhavingsplan_Alcoholwet_2023-11-28 (raadsinformatie.nl)

 

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op XFacebook en Instagram.