Logo gemeente Deventer

Eerder hulp en advies bij geldproblemen

De gemeente wil eerder hulp kunnen bieden, zodra inwoners in de geldproblemen dreigen te komen.

Dat staat in het ‘Uitvoeringsplan Preventie en Vroegsignalering van Schulden’ dat de gemeente heeft gepresenteerd. 

“We willen voorkomen dat inwoners van geldzorgen in de geldproblemen komen”, zegt wethouder Rob de Geest (Werk en Inkomen). “Als wij op tijd kunnen helpen, dan kan dat een hoop stress bij inwoners met geldzorgen voorkomen. Enerzijds moet de gemeente heel duidelijk aangeven wie we kunnen helpen en hoe we dat kunnen doen. Aan de andere kant hoop ik dat inwoners tijdig bij ons aankloppen als ze geldzorgen hebben.”

 

Financiële problemen

Uit onderzoek van Geldfit blijkt dat zo’n 37 procent van de huishoudens in Deventer geldproblemen heeft. Van die ongeveer 17.000 huishoudens, hebben 4.000 huishoudens problematische schulden. Gemiddeld melden zich  per jaar 400 huishoudens bij de gemeente voor schuldhulpverlening. 

Wethouder Rob de Geest: “We zien vaak dat mensen hun problemen zelf proberen op te lossen. En mensen vinden het moeilijk om toe te geven dat ze in de penarie zitten. Daardoor stapelen de problemen achter de voordeur zich alleen maar verder op. Pas als ze er helemaal doorheen zitten, trekken ze aan de bel.”

 

Levensgebeurtenissen

Elk huishouden is weer anders: eigen gezinssamenstellingen, met eigen ontwikkelingen, en eigen hoogtepunten en dieptepunten. Toch schetst de gemeente vier impactvolle levensgebeurtenissen, die veelal gepaard gaan met veranderingen in iemands leven en financiële situatie. Daardoor kunnen mensen extra geconfronteerd worden met geldzorgen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het overlijden van een gezinslid, het bereiken van de AOW-leeftijd, een echtscheiding of het bereiken van de 18-jarige (volwassen) leeftijd. Rond deze levensgebeurtenissen wil de gemeente de betrokken inwoners informeren en voorlichting geven over wat die gebeurtenissen kunnen betekenen voor iemands financiële situatie. En om hulp of advies aan te bieden als daar behoefte aan is. 

 

Inwoners met betalingsachterstanden

De gemeente wil ook inwoners met betalingsachterstanden gerichter benaderen om hen hulp aan te bieden. Zo kan de gemeente inwoners advies geven bij geldvragen, hulp bieden met het treffen van betalingsregelingen, bemiddelen voor budget-trainingen of op weg helpen naar professionele hulp. 

Deze mogelijkheden zijn ook bestemd voor mensen die willen voorkomen dat zij met betalingsachterstanden te maken krijgen. 

 

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op XFacebook en Instagram.