Logo gemeente Deventer

Prestatieafspraken wonen afgesloten

Voor 2024 hebben woningcorporaties Woonbedrijf Ieder1, Rentree, De Marken, DUWO, hun huurdersorganisaties en de gemeente Deventer afspraken gemaakt om de woonambities van Deventer te realiseren.

De partijen maken afspraken over aankoop, verkoop en nieuwbouw van woningen. Een aantal afspraken komt jaarlijks terug, zoals de woonruimteverdeling, de bijdrage aan de verduurzaming en de huisvesting van specifieke doelgroepen. Daarnaast is de leefbaarheid in buurten en wijken een belangrijk thema.  

 

Klimaatadaptatie en circulair bouwen 

Nieuw zijn afspraken over klimaatadaptatie en circulair bouwen. Bij verbouwingen en renovaties bekijken corporaties welke klimaatadaptieve maatregelen ze kunnen toepassen, om bijvoorbeeld wateroverlast te voorkomen. Daarnaast is afgesproken dat de corporaties bij dergelijke verbouwingen en renovatiewerkzaamheden kijken welke materialen kunnen worden hergebruikt of welke hergebruikte materialen beschikbaar zijn als bouwmateriaal.  

 
 
Flexwoningen 

In de prestatieafspraken voor 2024 is de bouw opgenomen van 108 tot 128 flexwoningen. De gezamenlijke ambitie om 300 flexwoningen toe te voegen blijft overeind. Wel blijkt dat het in de praktijk lastig is om geschikte locaties te vinden voor flexwoningen. Daarnaast gaat de realisatie minder snel door onder meer de complexiteit rond de aansluiting op nutsvoorzieningen of het gebrek aan arbeidskrachten bij bouwers. 


 
Toewijzingsruimte middeninkomens blijft 

Net als afgelopen jaren, hanteren de corporaties een extra vrije toewijzingsruimte van 15% voor middeninkomens. Deze inkomensgroep verdient net te veel om in de sociale huur terecht te kunnen en te weinig om te kunnen kopen. Corporaties mogen daarom 15% van hun woningen aan deze doelgroep toewijzen. Het gaat dan om de woningen met de hoogste sociale huurprijs. De lagere inkomensgroepen die aangewezen zijn op de lagere huurprijscategorieën komen hierdoor niet in het gedrang. 

 

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op X (voorheen Twitter), Facebook en Instagram.