Logo gemeente Deventer

Proef afgerond: bodycams boa’s blijven

Na een succesvolle proef blijven Deventer handhavers (boa’s) uitgerust met een kleine camera op hun kleding.

Deze zogenoemde bodycams werden sinds vorig jaar december gedurende een jaar bij wijze van proef gedragen.

“We hebben deze proef nu voor een jaar gedaan, om te ervaren hoe het in de praktijk gaat”, legt burgemeester Ron König uit. “Daarbij hebben we steeds een aantal punten goed op het netvlies gehouden, zoals privacy en veiligheid van omstanders èn van onze eigen boa’s. Gelukkig is er slechts een handvol situaties geweest waarin boa’s zich genoodzaakt voelden om de opname-knop van de camera in te drukken.”


Uit eerder (landelijk) onderzoek is al eens gebleken dat het dragen van een bodycam agressie kan voorkomen. Ook kan worden voorkomen dat bepaalde situaties uit de hand dreigen te lopen. 

 

Proefperiode

In de proefperiode is gebleken dat boa’s zich veiliger voelen als zij een bodycam gebruiken. De medewerkers geven er dan ook de voorkeur aan om voortaan altijd de straat op te gaan met de kleine camera’s als onderdeel van de vaste uitrusting. 

 

Werking bodycam

De bodycam staat gedurende de dienst op stand-by. Pas als de boa de opnameknop indrukt, worden de beelden opgeslagen. Een boa schakelt de bodycam in, bij een onveilig voorval of als een situatie dreigend wordt. De boa meldt aan mensen die bij haar of hem in de buurt zijn, dat de bodycam wordt aangezet en dat er opnames worden gemaakt. 

 

Opslaan van de beelden 

De beelden die zijn gemaakt worden automatisch na de dienst opgeslagen in een beveiligde (digitale) omgeving. De beelden kunnen niet op straat door de boa bekeken worden. De beelden worden automatisch na 72 uur verwijderd, tenzij er juridische redenen zijn om deze langer te bewaren. Als een handhaver slachtoffer wordt van agressie of geweld, kunnen de beelden gebruikt worden voor aangifte bij de politie. Ook kan de politie de beelden opvragen bij de gemeente.  

 

Meer informatie 

Kijk voor meer informatie over de bodycams en het opvragen van beelden op www.deventer.nl/bodycams

 

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op X (voorheen Twitter), Facebook en Instagram.