Logo gemeente Deventer

Veelgestelde vragen flexwonen

  • Algemeen

    Op welke locaties willen de gemeente en de corporaties flexwoningen gaan bouwen? 

    De gemeente onderzoekt, samen met de corporaties, de volgende locaties naar haalbaarheid: 

    • Borgele, Het Vlier 28 (De Poort)
    • Steenbrugge (nabij J. Baulingstraat)
    • Colmschate-Noord, bij de rotonde Oostriklaan 
    • in de buurt van de voetbalvelden van SV Colmschate/ Stationsweg - David Wijnveldtweg
    • de plek waar voorheen de Roelandflat stond, nabij het Winkelcentrum Keizerslanden
    • Diepenveen, nabij de voetbalvelden
    • Colmschate Zuid, Suze Groenewegstraat/Anna Reynvaanstraat
    • Borgele, Dreef/Overstichtlaan (nabij woonbedrijf ieder1)

    Hieronder een kaartje van de 8 locaties:

    tekst

     

    Hoe is de gemeente tot de locaties gekomen? Waar is naar gekeken?

    Diverse locaties zijn door de gemeente -samen met onder andere het Kadaster, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de woningcorporaties- in beeld gebracht. Deze locaties zijn beoordeeld op de eigendomssituatie, planologische (on)mogelijkheden, de omvang van de kavel, nabijheid van voorzieningen enzovoort.

    Wat zijn flexwoningen?

    Net als in het hele land kent ook Deventer een woningtekort. Er wordt gebouwd, maar dat kost veel tijd. Daarom willen de gemeente en de corporaties ook woningen die snel en gemakkelijk gebouwd kunnen worden: flexwoningen. Dit zijn tijdelijke woningen voor de duur van maximaal 15 jaar. Daarmee helpen we de druk op de woningmarkt te verlichten.

    Waarom zijn het tijdelijke woningen?

    Er is een groot tekort aan kleine, sociale huurwoningen. Het gaat bijna altijd om 1- tot 2-persoons huishoudens. Daarom worden nu deze woningen gebouwd om aan de grote vraag te kunnen voldoen. De gemeente wil na 15 jaar kijken welke bestemming voor het terrein gewenst is. De woningen kunnen dan eventueel worden verplaatst naar een andere locatie.

    Hoe ziet de planning er ongeveer uit? 

    De gemeenteraad heeft in mei en juni 2023 besloten dat op 4 locaties flexwoningen kunnen komen. Gemeente en woningcorporaties werken de plannen verder uit. Eind 2023 zullen wij u informeren over het vervolg.  

    Op 4 locaties vindt nog nader onderzoek plaats naar de geschiktheid voor flexwonen.

    Beoogde start bouw eerste flexwoningen: 2e kwartaal 2024.

    Is er een kans dat de flexwoningen langer blijven staan dan 15 jaar?

    Het uitgangspunt is dat de woningen er staan voor een periode van 15 jaar. Als de locatie geschikt is voor permanente woningbouw, dan kan de gemeente een reguliere bestemmingsplanprocedure opstarten om dit mogelijk te maken.

  • Nieuwe bewoners

    Wie gaan er in de tijdelijke flexwoningen wonen?

    De woningen zijn voor 1- of 2-persoons huishoudens. Flexwoningen zijn voor mensen die dringend woonruimte zoeken. Dat kunnen jongeren zijn, starters op de woningmarkt, mensen die tijdelijk hun huis uit moeten (bijvoorbeeld vanwege een renovatie of herstructurering), mensen die snel woonruimte nodig hebben door een echtscheiding of faillissement of mensen met een verblijfsstatus.

    De flexwoningen zijn niet bedoeld voor studenten, voor hen is er studentenhuisvesting. Ook zijn de woningen niet bedoeld voor arbeidsmigranten en voor mensen met sociale problematiek.

    In overleg met de woningcorporaties bekijkt de gemeente per locatie welke groepen er het beste geplaatst kunnen worden.

    Wie verzorgt het beheer?

    De woningen worden gebouwd door 1 van de woningcorporaties (Rentree, Woonbedrijf ieder1 of De Marken). De corporatie verzorgt ook het beheer van de tijdelijke woningen, net als bij andere woningbouwprojecten van de woningcorporaties.

    Hoe kom ik in aanmerking voor een flexwoning?

    De verhuur verloopt via de woningcorporaties Woonbedrijf ieder1, De Marken en Rentree. Zodra de inschrijfprocedure start, maken de corporaties dit bekend. De gemeente verhuurt geen (flex)woningen. 

  • Juridische procedure

    Welke procedure is er nodig?

    Met de gemeenteraad is afgesproken dat de raad besluit welke locaties definitief aangewezen worden. Wanneer de raad instemt met de door het college van burgemeester en wethouders voorgestelde locaties, kan het college omgevingsvergunningen afgeven voor de bouw van de flexwoningen. Tegen dit besluit staat bezwaar en beroep open. 

    Heb ik inspraak in de plannen?

    De gemeente organiseert samen met de betrokken woningcorporaties informatieavonden voor verschillende locaties. Op deze avonden worden plannen toegelicht aan alle geïnteresseerden. Het gaat dan bijvoorbeeld ook over het parkeren en het beheer. Als de aanvraag van de bouw van de tijdelijke woningen door de gemeente is getoetst en de vergunning is verleend, is er de mogelijkheid om bezwaar te maken. 

  • Ontwerp

    Hoe komen de flexwoningen eruit te zien?

    Gemeente en woningcorporaties gaan voor kwaliteit. Dat houdt in dat de woningen moeten passen in de omgeving. Daarnaast moeten ze duurzaam en veilig zijn. Ook de ruimte om de woningen wordt passend aangelegd. 

    Uiteraard moeten de woningen voldoen aan het bouwbesluit. Per locatie worden er keuzes gemaakt. Per locatie kan het woningtype verschillen. Vaststaat dat het geen containerwoningen worden.

    Hieronder vindt u een voorbeeld van een flexwoning. 

    flexwoning

    Waar komt het parkeren? Is dat op eigen terrein?

    Uitgangspunt is dat er wordt geparkeerd op eigen terrein, tenzij er in de nabije omgeving van de locatie voldoende openbare parkeerruimte aanwezig is.

  • Communicatie

    Hoe blijf ik op de hoogte over de plannen?

    Eind 2023 zijn er een aantal informatiebijeenkomsten gepland. Omwonenden van de betreffende locaties ontvangen hiervoor een uitnodiging. Zodra wij verder zijn met de planvorming zullen wij omwonenden hierover informeren.

    Voor vragen over flexwonen aan de gemeente kunt u een mail sturen naar [email protected].

    Ik heb nog meer vragen. Bij wie kan ik daarmee terecht?

    David Roemers is projectmanager van de gemeente. Hij is bereikbaar via [email protected].