Vergadering : Commissie Middelen, 08 december 2021 20:00:00
Algemene vergader informatie
De aangescherpte Coronamaatregelen hebben tot gevolg dat de vergadering niet toegankelijk is voor publiek. U kunt de vergadering volgen via een livestream op de homepagina.
U leest meer over inspreken tijdens de vergadering bij agendapunt 2.
Opties bij deze vergadering
Agenda
Hoofdvergadering
-
Tijdens de commissievergadering mag u uw visie en/of mening geven door gebruik te maken van het spreekrecht. U kunt zich daarvoor aanmelden bij de commissiegriffier, Frank Wilschut, via telefoonnummer (023) 54 85 646 of per e-mail: [email protected].
-
Het college stelt de raad voor het Werkplan Zuid-Kennemerland 2021-2023 vast te stellen. Het werkplan is een uitwerking van de Zuid-Kennemer Agenda. Het werkplan is besproken in de regionale radenbijeenkomst Zuid-Kennemerland en wordt nu ter vaststelling voorgelegd. De negen opgenomen projecten worden vervolgens in uitvoering genomen.
Conclusie voorzitter: De commissie adviseert de raad om het werkplan Zuid-Kennemerland 2021-2023 als hamerpunt te agenderen.
-
Jaarlijks stelt de raad de gemeentelijke belastingverordeningen vast. De tarieven voor 2022 zijn conform de uitgangspunten in de door de raad vastgestelde begroting 2022. De financiële verwerking hiervan is toegelicht bij het onderdeel ‘financiën’. Verder is in de verordening BIZ Heemstede centrum 2021-2025 de bepaling over de betalingstermijnen aangepast.
Toezegging: Het college zegt toe uit te zoeken of de 11% verhoging in de afvalstoffenverordening consequent is doorgevoerd.
Conclusie voorzitter: De commissie adviseert de raad om de belastingverordening 2022 als bespreekpunt te agenderen zodat de raad kan doorspreken over de afvalstoffenverordening.
Vergaderstukken
-
Ieder jaar wordt de Algemene Plaatselijke Verordening geactualiseerd. Leidraad is hierbij het model van de VNG en verzoeken en/of voorstellen tot wijziging. De actualisatie ziet op de wijziging in respectievelijk van artikelen.
Toezegging: Het college zegt toe uit te zoeken hoe een permanent rookverbod voor het bos het beste geregeld kan worden via de APV of anderszins.
Conclusie voorzitter: De commissie adviseert de raad om de wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening als bespreekpunt te agenderen om door te praten over een permanent rookverbod voor het bos.
-
Het afgelopen jaar is samen met de Adviesgroep Duurzaamheid gewerkt aan het ontwikkelen van een monitoringsysteem. Het ontwikkelde monitoringsysteem, de daarin opgenomen indicatoren en de daarbij horende nulmeting voorzien in de juiste sturingsinformatie voor het duurzaamheidsbeleid. Conform afspraak, raadsvergadering van 28 januari 2021, wordt de commissie Middelen om een zienswijze over de gekozen indicatoren en de sturingsinformatie die zij opleveren.
Conclusie voorzitter: De commissie is positief over het monitoringssysteem en de daarin opgenomen indicatoren en wil graag de bomenstand als indicator toevoegen.
-
Het college van B en W stemt in met het Uitvoeringsprogramma Heemstede Duurzaam 2022 – 2023 op basis van de opgestelde en in dit document opgenomen routekaart Heemstede Duurzaam. Het uitvoeren van dit Uitvoeringsprogramma draagt bij aan het behalen van de landelijke, regionale en lokale duurzaamheidsdoelstellingen. Daarnaast geeft het Uitvoeringsprogramma ook enig inzicht in de uitdagingen na 2023 voor wat betreft de uitvoering van de opgaven in het Klimaatakkoord. We vragen de commissie Middelen om haar zienswijze te geven op dit tweejaarlijks Uitvoeringsprogramma en over het verzoek om extra middelen ter beschikking te stellen voor de komende twee jaar.
Conclusie voorzitter: De commissie is positief over/trots op het uitvoeringsprogramma Heemstede Duurzaam 2022-2023. De commissie roept het college op om bij de uitvoering steeds inwoners actief te betrekken. De onttrekking uit de algemene reserve voor de bestemmingsreserve Heemstede Duurzaam kan het college voorbereiden voor februari 2022.
-
Het college stelt het plan van aanpak voor een nieuw economisch actieprogramma vast. Het Economisch Actieprogramma 2022-2026 geeft antwoord op de vraag welke actielijnen, maatregelen en concrete acties nodig zijn om het economisch klimaat in Heemstede te behouden en te versterken de komende jaren.
Het D66 heeft dit stuk geagendeerd met de volgende politieke kernvraag:
In het stuk ontbreekt de groep van ZZP’ers. Waarom wordt deze grote groep ondernemers niet genoemd? Als het toch wel de bedoeling zou zijn hen in het plan mee te nemen, hoe gaat u dat doen aangezien zij niet in een gezamenlijk verband opereren? -
De wens om dit onderwerp te bespreken komt voort uit de afweging van de raad of zij de ambtswoning verder wil verduurzamen of wil verkopen. Om dit gesprek goed te kunnen voeren is meer inzicht nodig in het vastgoed, beheer, kosten en de maatschappelijke waarde die het gebruik van het object toevoegt voor Heemstede. In deze aangeleverde bespreeknotitie is de betreffende informatie opgenomen.
Het collegebericht wat u hierover heeft ontvangen heeft geen status zoals een A of B-stuk. De bespreking dient om duidelijkheid te krijgen over wat de commissie/raad wil met de ambtswoning zodat er daar rekening mee kan worden gehouden bij het voorleggen van de plannen over de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed. U kunt die plannen verwachten in de commissie Middelen van januari 2022.
Toezegging: Het college zegt toe uit te zoeken wanneer het Meerjarenonderhoudsplan (MJOP) voor het gemeentelijk vastgoed is vastgesteld.
Conclusie voorzitter: De fracties hebben de notitie besproken en aangegeven wat zij zouden willen doen met de ambtswoning. Deze informatie helpt bij de overweging in januari of en op welke manier verduurzaming van de ambtswoning aan de orde is.
HBB – Bij een burgemeesterswissel is HBB voor het verkopen van de ambtswoning.
VVD – Bij een burgemeesterswissel is de VVD voor het verkopen van de ambtswoning.
GL – GroenLinks heeft nog geen definitief standpunt ingenomen.
D66 – D66 ziet toegevoegde waarde van een ambtswoning en zou bij een burgemeesterswissel de huidige ambtswoning willen verkopen en daarvoor een goedkopere woning willen kopen.
CDA – Het CDA ziet de ambtswoning als toegevoegde waarde voor de gemeente en wil de ambtswoning behouden.
PvdA – De PvdA besluit het liefst pas als een burgemeesterswissel aan de orde is, dan is de partij voor het verkopen van de ambtswoning.Vergaderstukken
-
De commissie doet de volgende actiepunten af:
Actiepunt 21-01 Sturen op duurzaamheidsdoelstellingen (budget/fte nodig)
Actiepunt 21-02 Sturen op duurzaamheidsdoelstellingen (meetsysteem)
Actiepunt 21-04 Ambtswoning
Actiepunt 21-09 Vervangingsplan openbare verlichting
Actiepunt 21-10 Samenwerkingsafspraken MRA
Actiepunt 21-11 Energietransitie stand van zaken
Download media
Download de volledige audio van deze vergadering