Wanneer wordt automatische incasso beëindigd?

Door de belastingschuldige zelf

Beëindiging van de incasso overeenkomst kan door de belastingschuldige ten alle tijden worden opgeheven door het inzenden van de rode kaart, mits de inzending geschiedt uiterlijk vóór het verstrijken van de eerstvolgende incassotermijn.

Zijn de betaaltermijnen voor betaling, niet via automatische incasso, nog niet verstreken op het tijdstip van beëindiging van de automatische incasso geldt, dat het eventuele resterende bedrag binnen deze termijnen dient te worden voldaan. Zijn deze termijnen inmiddels verstreken dan dient het eventuele resterende bedrag direct te worden voldaan.

Door de incasseerder

Er zijn ook ontbindende voorwaarden aan automatische incasso verbonden. Automatische incasso wordt beëindigd wanneer:

  • gedurende twee achtereenvolgende incassotermijnen automatische incasso niet kan plaatsvinden*;
  • een machtiging een niet-bestaand, geblokkeerd of beëindigd rekeningnummer heeft**;
  • de belastingschuldige surseance van betaling heeft aangevraagd, in staat van faillissement is gesteld,
  • of wanneer er anderszins omstandigheden worden geconstateerd die een regelmatig verloop van de incasso zouden kunnen belemmeren**.

* De incasseerder stelt de belastingschuldige schriftelijk op de hoogte van de eerste storno, met de mededeling dat bij een volgende storno de automatische incasso wordt beëindigd en het openstaande bedrag terstond dient te worden voldaan (zie verder onder **).

** Bij beëindiging  van automatische incasso dient het openstaande bedrag terstond te worden voldaan. Maar, zijn de betaaltermijnen voor betaling, niet via automatische incasso, nog niet verstreken op het tijdstip van beëindiging van de automatische incasso, dan dient het resterende bedrag binnen deze termijnen te worden voldaan.

Automatische incasso beëindigt niet bij

  •  overlijden van de belastingschuldige (de erven kunnen de automatische incasso stopzetten door middel van het invullen en insturen van de rode kaart).
  • echtscheiding of ontbinding van de samenlevingsovereenkomst van de belastingschuldige (indien als gevolg van de echtscheiding of ontbinding van de samenlevingsovereenkomst niet meer kan worden geïncasseerd op het bestaande rekeningnummer dan dient de belastingschuldige zo spoedig mogelijk een rekeningnummer mede te delen waarop de automatische incasso kan plaatsvinden.
  • verhuizing van de belastingschuldige beëindigt de automatische incasso ook niet.