Openbaar groen

Over het algemeen liggen de plantsoenen in Heeze-Leende er netjes bij. Dit komt omdat ze met enige regelmaat onderhouden worden. Maar de plantsoenen zijn niet altijd even onderhoudsvriendelijk ingericht, waardoor het teveel tijd en dus geld kost om ze goed te onderhouden. De gemeente heeft de plantsoenen nog eens goed onder de loep genomen en heeft besloten dat de plantsoenen onderhoudsvriendelijker moeten worden ingericht. Daarom gaan we het komende jaar het openbaar groen aanpassen. Door  herinrichting van het plantsoen wil de gemeente enerzijds een fraai plantsoen dat past bij de omgeving en anderzijds een onderhoudsvriendelijker plantsoen. En dat het echt mooie plantsoenen blijven, laten we hier op de foto’s zien.

Onderhoudsvriendelijke plantsoenen leidt tot een bezuiniging op het onderhoud van het openbaar groen (omdat het makkelijker kan, in minder uren), zonder dat we op de kwaliteit van de openbare ruimte inboeten. Door lastig te onderhouden groenperken te vervangen door eenvoudig te onderhouden groen en kritisch te kijken naar hoe vaak en wanneer er onderhoud moet plaatsvinden, kan het gewenste onderhoudsniveau toch behouden blijven.

Wat gaan we concreet doen?

Omvormen

Verouderde heestervakken en lastig te onderhouden groenvakken, zoals bodembedekkers worden vervangen door gras. Door deze omvorming is het onderhoud in één werkgang uit te voeren. Eerder zijn al van dit soort groenstroken aangepakt, zoals bij de Pompenmaker en Willem van Oranjelaan (zie foto).

Onderhoud

Niet al het gras hoeft wekelijks gemaaid te worden. Met name delen van grote grasvelden aan de randen van de woonomgeving kunnen minder gemaaid worden. Voorbeelden hiervan zijn, de recreatievelden in Leende, Hodibalduslaan in Heeze en het gras onder de hoogspanningsleiding. Speelveldjes blijven we maaien als voorheen.
De onkruidbestrijding wordt uitgevoerd op het gewenste (B) niveau. Dit betekent dat er onkruid mag staan. Wel wordt er meer dan voorheen kritisch gekeken naar het moment van onkruidbestrijding.

De bezuiniging is zichtbaar in de openbare ruimte, maar zeer beperkt. Aan termen als verloedering of verpaupering hoeft u zeker niet te denken. De renovatie is op kleine schaal en betreft alleen heesterbeplanting. De bomen blijven behouden.

Waar worden de omvormingen uitgevoerd?

Zodra een plantsoen aan renovatie toe is, zal het onderhoudsvriendelijker worden ingericht. Dit gebeurt dus het komende jaar verspreid over de gemeente. In eerste instantie komt de nadruk te liggen op de Nieuwe Hoeven in Heeze en op Leende, het werkgebied van Ergon.

Hoe wordt u geïnformeerd?

In geval van werkzaamheden aan een plantsoen bij u in de straat, krijgt u tijdig een brief in uw brievenbus, waarin de werkzaamheden worden aangekondigd.

Wanneer worden de omvormingen uitgevoerd?

De werkzaamheden zijn begin 2015 begonnen en zullen naar verwachting het hele jaar duren.

In de week van 2 november vinden werkzaamheden plaats aan de plantsoenen in de volgende straten: Schoolstraat tegenover nr. 86 (Heeze), Valentijn tegenover nr. 6 (Sterksel), Marijkeplein, Valkenswaardseweg bij Torenplein, Pomperschans naast nr.64, Renhoek tegenover 1, Schoolstraat en Margrietlaan naast nr. 8 (Leende).De werkzaamheden starten in de week van 2 november. Deze vinden plaatsen aan de plantsoenen in de volgende straten: Iras, naast nr. 38, Iras/Kruis, Schoolstraat tegenover nr. 86 (Heeze), Valentijn tegenover nr. 6 (Sterksel), Marijkeplein, Valkenswaardseweg bij Torenplein, Pomperschans naast nr.64, Renhoek tegenover 1, Schoolstraat en Margrietlaan naast nr. 8 (Leende).