Hoe is de gezondheidszorg van asielzoekers geregeld?

Antwoord:

Asielzoekers hebben recht op medisch noodzakelijke zorg. Bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts, verloskundige of het ziekenhuis. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is verantwoordelijk voor de zorg aan asielzoekers.

Spreekuur huisarts

Bijna elk asielzoekerscentrum (azc) heeft een gezondheidscentrum waar een huisarts spreekuur houdt. De huisarts werkt samen met een praktijkverpleegkundige, deskundige voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) of een praktijkassistent.

Hulplijn voor medische vragen

Asielzoekers met medische vragen kunnen 24 uur per dag, 7 dagen in de week bellen met een telefonische hulplijn, tel. 0 881 122 112. Dit is een helpdesk van het landelijke Gezondheidscentrum Asielzoekers (GC A). Deze praktijklijn is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag, van 08:30 en 17:00. Op andere tijden alleen in geval van spoed.

Het GC A sluit ook de contracten met de huisartsen die zorg bieden aan asielzoekers.

GGD doet controles en vaccinaties

De GGD is verantwoordelijk voor de publieke gezondheidszorg. Voor asielzoekers richt deze zorg zich op het voorkomen van ziekten, voorlichting en controles. Zo zorgt de GGD voor vaccinaties bij kinderen van asielzoekers en controleert ze de hygiëne in de opvangcentra.

Controle tuberculose

Ook onderzoekt de GGD alle asielzoekers op tuberculose (tbc). De aandacht gaat hierbij in het bijzonder uit naar personen die uit zogenoemde risicolanden komen. Dat zijn landen waar de kans op tuberculose groter is, zoals Eritrea en Ethiopië. Asielzoekers uit Syrië worden sinds oktober 2015 niet meer direct onderzocht op tuberculose. De controles zijn uitgesteld omdat tbc zelden voorkomt in dit land.

Zorgverzekering

De zorg voor asielzoekers staat los van de gewone zorgverzekering. De kosten hebben daarom geen effect op de premie die verzekerden betalen. De voorwaarden van de zorg waar een asielzoeker recht op heeft staan in de Regeling Zorg Asielzoekers (pdf, 664 kB).

Bronnen
Eigenaar: kluwer

Laatst gewijzigd

12-04-2017

Stuur door aan een vriend