Hoe kan ik in (hoger) beroep gaan tegen een overheidsbeslissing?

Antwoord:

U kunt in beroep gaan als u het niet eens bent met de beslissing op uw bezwaar. Voordat u in beroep kunt gaan, moet u dus eerst bezwaar maken. Soms kunt u rechtstreeks in beroep gaan, zonder eerst bezwaar te maken. Hoger beroep is mogelijk als u het ook niet eens bent met de beslissing op uw beroep.

In beroep gaan

Bent u het niet eens met een het besluit op uw bezwaar? Dan kunt u in beroep gaan bij de rechter. U doet dit via een beroepschrift. Hierin legt u uit waarom u het niet eens bent met de beslissing op uw bezwaar.

Termijn indienen beroep

U moet uw beroepschrift meestal binnen 6 weken na de verzending van de beslissing versturen. Deze termijn geldt bij beroep en bij hoger beroep. In sommige gevallen, bijvoorbeeld in ziektewetzaken, is deze termijn maar 2 weken. Op de beslissing staat binnen welke termijn u in beroep kunt gaan.

Is uw beroepschrift niet op tijd bij de rechter? Dan wordt uw beroep niet-ontvankelijk verklaard. Dit betekent dat de rechter uw beroep niet behandelt.

Meer tijd nodig voor beroep

Heeft u meer tijd nodig voor uw beroep? Stuur dan binnen 6 weken een brief naar de rechtbank waarin staat: 

  • dat u in beroep gaat;
  • waarom u het niet eens bent met de beslissing op uw bezwaarschrift;  
  • waarom u meer tijd nodig heeft om in beroep te gaan.

Stuur zo mogelijk ook een kopie van de beslissing op uw bezwaar mee. Soms is dit zelfs verplicht.

Inhoud beroepschrift

Gaat u in beroep, zet dan de volgende zaken in uw beroepschrift:

  • leg uit waarom u het niet eens bent met de beslissing;
  • geef aan wat volgens u de beslissing van de rechter moet zijn.

Onderaan de beslissing staat bij welke rechterlijke instantie u in beroep moet gaan.

Schadevergoeding en vergoeding proceskosten

U kunt ook schadevergoeding vragen. U moet dan wel aantonen dat u door de beslissing schade lijdt en hoe groot die schade is. Ook kunt u vragen om een vergoeding van de proceskosten. Vermeld dit in uw beroepschrift.

Voorlopige voorziening

Tijdens de beroepsprocedure geldt de genomen beslissing. Soms heeft die beslissing onherstelbare gevolgen, zoals het kappen van een boom. Om dit te voorkomen kunt u tegelijk met uw beroepschrift - of tijdens de beroepsprocedure - een voorlopige voorziening vragen aan de rechter. Dit is een speciale regeling als uw beroep nog in behandeling is. Bijvoorbeeld uitstel van het kappen van de boom totdat er een uitspraak is in het (hoger) beroep.

Het is niet mogelijk om tegen een voorlopige voorziening in beroep te gaan.

Iemand machtigen of een advocaat nemen

In de beroepsprocedure bent u niet verplicht een advocaat in te schakelen. Het mag natuurlijk wel. Ook kunt u iemand machtigen om namens u beroep in te stellen. Is uw vertegenwoordiger geen advocaat, dan moet u de persoon schriftelijk machtigen. Deze machtiging moet u meesturen met het beroepschrift.

Rechtstreeks in beroep gaan

Het is soms zinvol om rechtstreeks in beroep te gaan tegen een beslissing. Bijvoorbeeld als het niet gaat over feiten, maar over een zuiver juridische kwestie. En het al vaststaat dat de organisatie en u het daarover niet eens zijn. Bij rechtstreeks beroep vervalt de bezwaarschriftprocedure. Dit doet u door in uw bezwaarschrift de overheidsorganisatie te verzoeken om in te stemmen met rechtstreeks beroep. Als de organisatie hiermee instemt, kunt een beroepschrift indienen bij de rechter. Voeg dan bij uw beroepschrift de instemming van de overheidsorganisatie.

Beslist een bestuursorgaan niet op tijd over een aanvraag die u heeft gedaan? Ook dan kunt u rechtstreeks beroep in beroep gaan. De rechter zal dan beoordelen of de organisatie tijdig heeft beslist. En of u recht heeft op een dwangsom.

Bronnen
Eigenaar: kluwer

Laatst gewijzigd

11-10-2016

Stuur door aan een vriend