Hoe kan ik mijn gezondheidsverklaring legaliseren?

Antwoord:

Door uw gezondheidsverklaring te legaliseren, wordt deze officieel in het buitenland erkend. Legalisatie gebeurt in maximaal 4 stappen. De ambassade of het consulaat van het land van uw bestemming kan u vertellen of legalisatie nodig is.

Stap 1: bepalen of legalisatie nodig is

Niet altijd is legalisatie van uw gezondheidsverklaring verplicht. Neem daarom eerst contact op met de buitenlandse vertegenwoordiging in Nederland of u de verklaring moet legaliseren.

Stap 2: legalisatie via CIBG

Heeft u in het buitenland een gelegaliseerde verklaring nodig van een Nederlandse arts? Dan moet u eerst contact opnemen met het CIBG. Deze instantie moet verklaren dat uw arts in het BIG-register staat en bevoegd is een verklaring af te geven. Legalisatie door het CIBG is gratis. Het CIBG is een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

U kunt zelf in het BIG-register opzoeken of uw zorgverlener erin voorkomt.

Stap 3: legalisatie door Consulair Dienstencentrum (CDC) of apostille via rechtbank

Heeft u de legalisatie van het CIBG? Pas dan kunt u door met de volgende stap:

  • Legalistie met apostille
    Is het land van uw bestemming aangesloten bij het Apostilleverdrag? Dan kunt u het document laten legaliseren met een apostillestempel van de rechtbank. Met deze apostille is het document klaar voor gebruik in het land van uw bestemming. U hoeft hiervoor niet meer langs een ambassade of consulaat. Op de websites van de Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland vindt u per land informatie over legalisatie van documenten. Hier kunt u zien of een land aangesloten is bij het Apostilleverdrag.
  • Legalisatie door CDC
    Is het land van uw bestemming niet aangesloten bij het Apostilleverdrag? Dan kunt u uw document laten legaliseren door het CDC. Het Consulair Dienstencentrum is elke werkdag open van 9.00 uur tot 12.30 uur. Documenten die u voor 11.30 uur inlevert, kunt u dezelfde dag ophalen. De wachttijd is gemiddeld een half uur. U kunt uw gezondheidsverklaring ook (aangetekend) opsturen naar het CDC.

Er zijn kosten verbonden aan het legaliseren van documenten.

Stap 4: legalisatie door ambassade of consulaat

Heeft u de legalisatie van het CDC? Dan kunt u naar de ambassade of het consulaat van het land waar u uw gezondheidsverklaring wilt gebruiken. Informatie hierover vindt u bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.

De kosten voor legalisatie door een Nederlandse vertegenwoordiging vindt u in het document Consulaire tarieven.

Bronnen
Eigenaar: kluwer

Laatst gewijzigd

06-03-2017

Stuur door aan een vriend