Hoe kan ik mijn Nederlandse diploma laten legaliseren?

Antwoord:

Vertrekt u naar het buitenland en heeft u daar uw diploma nodig? Dan kunt u uw Nederlandse diploma laten legaliseren bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

DUO legaliseert door OCW erkende diploma’s

DUO legaliseert alleen opleidingsdocumenten zoals originele diploma's, cijferlijsten en rapporten. Deze documenten moeten door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) zijn erkend. Op de website van DUO vindt u meer informatie over de regels en de aanvraagprocedure.

Legalisatie Nederlandse diploma’s bij Apostilleverdrag

Vertrekt u naar een land dat aangesloten is bij het Apostilleverdrag? Dan heeft u nog een apostillestempel van een rechtbank nodig. Deze stempel legaliseert uw diploma voor alle landen die zijn aangesloten bij het Apostilleverdrag. U kunt de apostillestempel zelf bij een rechtbank halen.

Op de websites van de Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland vindt u  per land informatie over legalisatie van documenten. Hier kunt u ook zien of een bepaald land aangesloten is bij het Apostilleverdrag.

Legalisatie Nederlandse diploma’s zonder Apostilleverdrag

Is uw land van bestemming niet aangesloten bij het Apostilleverdrag? Dan moet u voor verdere legalisatie van uw diploma naar het Consulair Dienstencentrum (CDC) van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ). Is de legalisatie van uw diploma door DUO ouder dan 1 jaar? Neem dan contact op met het CDC. Zij kijken of u het diploma opnieuw moet laten legaliseren door DUO.

Daarna moet u uw diploma nog aanbieden aan de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.

Legalisatie van een gewaarmerkte kopie van een diploma

DUO legaliseert alleen opleidingsdocumenten die door OCW erkend zijn. U kunt bij DUO navragen of uw document voor legalisatie in aanmerking komt. Als DUO uw opleidingsdocument niet kan legaliseren, kunt u door een notaris een gewaarmerkte kopie ("true copy", "certified copy") van het diploma laten maken. Ook als OCW uw diploma wel erkent, kunt u door een notaris een gewaarmerkte kopie laten maken.

Gaat u de gewaarmerkte kopie van het diploma gebruiken in een land dat is aangesloten bij het apostilleverdrag? Dan heeft u nog een apostillestempel van een rechtbank nodig. Gaat u de gewaarmerkte kopie van het diploma gebruiken in een land dat niet is aangesloten bij het apostilleverdrag? Dan moet een rechtbank de handtekening van de notaris legaliseren. Hierna kan de gewaarmerkte kopie door het CDC worden gelegaliseerd.

Meer informatie over de legalisatie van verschillende soorten diploma's vindt u in de 'Lijst van legalisatiedocumenten voor gebruik in het buitenland'.

Legalisatie van een vertaling van een diploma

Laat u een vertaling van uw Nederlandse diploma legaliseren door het CDC? Dan moet u (een kopie van) het originele diploma meenemen of meesturen.

Bronnen
Eigenaar: kluwer

Laatst gewijzigd

24-09-2015

Stuur door aan een vriend