Hoe stel ik een wilsverklaring op?

Antwoord:

In een wilsverklaring zet u op papier welke medische behandelingen u wel of niet wilt. Bijvoorbeeld geen reanimatie bij een hartstilstand. U kunt in de verklaring ook opschrijven dat u bij ondraaglijk lijden euthanasie wilt. Het maakt niet uit of u uw wensen typt of met de hand opschrijft.

In een wilsverklaring kunt u verschillende wensen vastleggen, bijvoorbeeld:

  • Behandelverbod

    Bij een behandelverbod schrijft u op onder welke omstandigheden u geen medische handelingen wilt. Bijvoorbeeld voor als u in coma ligt of wanneer u door een ziekte niet meer aanspreekbaar bent.
  • Verklaring niet-reanimeren

    In een verklaring niet-reanimeren schrijft u op dat u geen reanimatie wilt bij een hartstilstand. Reanimeren is hartmassage door drukken op uw borst en beademen. Reanimeren kan ook met een automatische externe defibrillator (AED). U kunt ook een niet-reanimerenpenning aanvragen bij de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE).
  • Euthanasieverklaring

    In een euthanasieverklaring beschrijft u wanneer u zou willen dat een arts euthanasie bij u uitvoert. Dat is wanneer er volgens u sprake is van ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Tips voor het opstellen van uw verklaring leest u in de brochure Handreiking schriftelijk euthanasieverzoek. Lees meer over euthanasie en de wet.
  • Vertegenwoordiger aanwijzen

    U kunt in uw wilsverklaring ook opschrijven wie uw vertegenwoordiger is. De vertegenwoordiger mag met uw arts praten en medische beslissingen nemen als u dit niet meer kunt.

Inhoud wilsverklaring

Er zijn geen regels hoe u uw wensen moet opschrijven in een wilsverklaring. Schrijf wel duidelijk op wat u wilt. Zodat er bij de arts hierover geen twijfel bestaat. Zet in de verklaring ook altijd uw achternaam en voornamen voluit. Ook moet u aan het eind van het document de datum en uw handtekening zetten.

U kunt ook een standaardformulier gebruiken voor uw wilsverklaring. Op de website Thuisarts.nl vindt u een overzicht met standaardwilsverklaringen.

Bronnen
Eigenaar: kluwer

Laatst gewijzigd

31-10-2016

Stuur door aan een vriend