Hoe verloopt het aanvragen van asiel?

Antwoord:

Aanmelding en registratie

Een asielzoeker die Nederland binnenkomt moet zich melden bij de Vreemdelingenpolitie. Die registreert zijn persoonlijke gegevens, zoals naam, geboortedatum en nationaliteit. Op het aanmeldcentrum ondertekent de asielzoeker zijn asielaanvraag. Met de IND volgt een gesprek om zijn identiteit, nationaliteit en reisroute vast te stellen. Dit is het eerste gehoor of aanmeldgehoor.

Rust- en voorbereidingstijd

De asielzoeker krijgt onderdak, dit regelt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Daarnaast krijgt hij hulp van een advocaat en wordt hij medisch onderzocht. Ook plant de IND de asielprocedure in. Om bij te komen van zijn reis, krijgt een asielzoeker minstens 6 dagen de tijd. Daarna start pas de echte asielprocedure. Meer informatie over de voorbereidingstijd staat in de publicatie Voordat uw asielprocedure begint (pdf, 284 kB).

Algemene asielprocedure (AA)

De asielzoeker doorloopt bij de IND de algemene asielprocedure. Deze procedure duurt maximaal 8 dagen. Hierin doet de asielzoeker zijn verhaal en beoordeelt de IND zijn aanvraag.

Verlengde asielprocedure

Soms kan de beoordeling niet binnen 8 dagen, omdat er meer tijd nodig is voor onderzoek. De asielzoeker komt dan in de verlengde asielprocedure.

Beslissing asielaanvraag

De asielzoeker hoort van de IND of hij een verblijfsvergunning krijgt. In overleg met zijn advocaat kan de asielzoeker tegen deze beslissing in beroep gaan.

Tijdelijke vergunning

Krijgt de asielzoeker een tijdelijke verblijfsvergunning? Dan is deze 5 jaar geldig. Op dat moment krijgt hij verschillende rechten en plichten. Zo heeft hij recht op huisvesting en moet hij een inburgeringsexamen afleggen.

Vergunning voor onbepaalde tijd

Na 5 jaar bekijkt de IND of een asielzoeker nog steeds bescherming nodig heeft. Is dat het geval? Dan krijgt de asielzoeker een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd. Hij mag dan de rest van zijn leven in Nederland blijven wonen.

Afwijzing asielaanvraag

Bij een negatieve beslissing moet de asielzoeker Nederland verlaten. Dit gebeurt eventueel onder begeleiding van de Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V).

Bronnen
Eigenaar: kluwer

Laatst gewijzigd

16-11-2015

Stuur door aan een vriend