Krijg ik een vergoeding als ik tijdens mijn leven een orgaan doneer?

Antwoord:

U krijgt een onkostenvergoeding als u tijdens uw leven een nier of een deel van de lever doneert. Dit bedrag vergoedt de onkosten voor de voorbereiding en uitvoering van de operatie en het herstel daarna. U kunt de vergoeding ook aanvragen als de operatie niet doorgaat. U krijgt dan een tegemoetkoming voor de onkosten die u maakte tijdens de voorbereiding.

Kosten donatie bij leven

De onkosten waarvoor u een vergoeding kunt aanvragen zijn:

  • medische kosten die de zorgverzekeraar niet vergoedt;
  • eigen bijdrage voor ondersteuning vanuit de Wmo (officieel Wmo 2015);
  • reiskosten en verblijfkosten voor diegene die de donor bijstaat;
  • opvang van kinderen;
  • een vast bedrag voor diverse kleinere kosten (zoals gebruiksartikelen voor een verblijf in het ziekenhuis).

Aanvragen vergoeding donatie bij leven

Een formulier voor onkostenvergoeding donatie bij leven vindt u op de website van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS). Daar leest u ook meer over de voorwaarden die gelden voor een tegemoetkoming.

Aanpassing vergoeding donatie bij leven

De vergoeding voor donatie bij leven wordt aangepast. De belangrijkste wijzigingen in de subsidieregeling orgaandonatie zijn:

  • Als u als ondernemer een orgaan doneert, kunt u een minimumvergoeding voor misgelopen inkomsten krijgen. De vergoeding is ongeveer gelijk aan de bijstandsnorm.
  • Een deel van de vaste vergoedingen wordt eerder uitbetaald. Dan kunt u vast wat kosten betalen.
  • Er zullen meer kosten onder een vaste vergoeding vallen. Hierdoor hoeft u minder bewijsstukken zoals bonnetjes te bewaren.

De resultaten van de tegemoetkoming zijn in 2015 beoordeeld. Daaruit bleek dat veel donoren de regeling gebruiken. Maar de regeling kan nog beter, zodat het eenvoudiger wordt een orgaan te doneren. Daarom wordt de regeling aangepast. De aanpassingen gelden waarschijnlijk vanaf september 2016.

Bronnen
Eigenaar: kluwer

Laatst gewijzigd

15-08-2016

Stuur door aan een vriend