Moet ik een werknemer bij ontslag een vergoeding geven?

Antwoord:

Bij een gedwongen ontslag zonder dat de werknemer schuld heeft, kunt u een ontslagvergoeding geven. Gaat het om een ontslag met wederzijds goedvinden, dan kunnen u en de werknemer een beëindigingsovereenkomst tekenen. Een afkoopsom kan deel uitmaken van zo'n overeenkomst.

Ontslag kan ook geregeld worden via de kantonrechter. Vaak wordt dan een ontslagvergoeding vastgesteld op basis van de zogenaamde kantonrechtersformule: A (aantal gewogen dienstjaren) x B (bruto maandloon) x C (correctiefactor). Naarmate het ontslag meer te wijten is aan de werkgever wordt de correctiefactor hoger.

Vanaf 1 juli 2015 hebben alle werknemers (vast en tijdelijk) recht op een transistievergoeding als zij tenminste 2 jaar in dienst zijn en de arbeidsovereenkomst op uw initiatief wordt beëindigd. De transitievergoeding is bedoeld om de overstap naar een nieuwe baan gemakkelijker te maken. Mensen kunnen de vergoeding bijvoorbeeld gebruiken voor een opleiding. De transitievergoeding wordt als volgt berekend:

De hoofdregel is: ⅓ maandsalaris per dienstjaar en ½ maandsalaris per dienstjaar dat men langer dan 10 jaar in dienst is geweest. De vergoeding wordt maximaal € 75.000, en maximaal een jaarsalaris voor mensen die meer verdienen dan € 75.000 per jaar.

Bronnen
Eigenaar: kluwer

Laatst gewijzigd

12-12-2014

Stuur door aan een vriend