Mogen asielzoekers stage lopen?

Antwoord:

Asielzoekers mogen in principe pas nadat zij zes maanden in procedure zitten stage lopen.

Voorwaarden stage asielzoeker

Voorwaarden die gelden voor de stage of werkervaringsplaats van een asielzoeker zijn:

  • een stageplan;
  • begeleiding en evaluatie.

Verder is van belang dat er daadwerkelijk stagewerkzaamheden worden verricht, en de stage niet wordt ingezet ter vervanging van werkzaamheden die gewoonlijk door een werknemer worden gedaan. Als de stageactiviteiten zich onvoldoende onderscheiden van reguliere werkzaamheden, moet men het wettelijk minimumloon betalen.

Stage beroepsopleiding

Voor asielzoekers hoeft een werkgever geen tewerkstellingsvergunning aan te vragen als zij te werk worden gesteld in het kader van een beroepsopleiding op grond van beroepspraktijkvormingsovereenkomst of in het kader van HBO/WO-opleiding op grond van een stage-overeenkomst.

Stage jonge vreemdelingen

Er is ook een vrijstelling van de tewerkstellingsvergunning-plicht voor werkgevers die jonge vreemdelingen (ook zonder verblijfsdocumenten) een in het kader van hun opleiding verplichte stage laten doen. Voorwaarden zijn dat

  • de stage essentieel is voor de opleiding,
  • de leerling voor zijn of haar achttiende verjaardag aan de opleiding is begonnen en
  • de stage onbezoldigd is (reiskostenvergoeding uitgezonderd).

De opleidingen waarvoor dit geldt, zijn vermeld in artikel 1f van het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen. Het gaat daarbij onder meer om de beroepsopleidende leerweg (BOL) van het mbo, het praktijkonderwijs, de leer-werktrajecten en de entree-opleiding op het vmbo en de uitstroomprofielen arbeidsmarkt en vervolgonderwijs van het voortgezet speciaal onderwijs.

Bronnen
Eigenaar: kluwer

Laatst gewijzigd

17-11-2015

Stuur door aan een vriend