Mogen asielzoekers werken?

Antwoord:

Een asielzoeker mag in Nederland 24 weken per jaar werken. Asielzoekers die werken als artiest mogen 14 weken per jaar werken. Werken kan alleen met een tewerkstellingsvergunning, een document dat aantoont dat een asielzoeker mag werken.

Tewerkstellingsvergunning

Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) geeft de tewerkstellingsvergunning aan de werkgever van de asielzoeker. Dit gebeurt als een asielaanvraag minstens 6 maanden in behandeling is. Het 1e halfjaar kan een asielzoeker dus niet werken. UWV toetst ook of de werkgever een marktconform loon betaalt. De asielzoeker heeft recht op dezelfde beloning als Nederlanders.

Werken als zelfstandig ondernemer

Met een tewerkstellingsvergunning mag een asielzoeker ook aan de slag als zelfstandig ondernemer. Die geeft UWV ook in dit geval pas als een asielaanvraag minstens 6 maanden in behandeling is.

Eigen bijdrage asielzoeker

Heeft een asielzoeker werk? Dan betaalt hij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) een eigen bijdrage voor onder meer de kosten van de opvang. Hij mag 25% van de inkomsten houden, tot maximaal € 185 per maand. Verdient iemand meer dan het bedrag dat hij het COA moet betalen? Dan mag hij de rest van de inkomsten houden.

Zelf werk zoeken

Asielzoekers die willen werken moeten zelf werk zoeken. Het COA geeft wel advies, maar bemiddelt niet.

Bronnen
Eigenaar: kluwer

Laatst gewijzigd

17-11-2015

Stuur door aan een vriend