Wanneer kan ik zorgverlof aanvragen?

Antwoord:

Als uw kind, partner of ouder ziek is, kunt u kortdurend zorgverlof opnemen. Is een van hen langere tijd levensbedreigend ziek, dan heeft u recht op langdurig zorgverlof. U vraagt zorgverlof aan bij uw werkgever.

Aanvragen

Langdurend zorgverlof vraagt u schriftelijk aan bij uw werkgever. Dat doet u minstens 2 weken voordat het verlof ingaat. De werkgever mag niet oordelen over de zorg die u geeft of over de noodzaak van de zorg. 

Niet weigeren

  • Uw werkgever mag u uw aanvraag om zorgverlof in principe niet weigeren. Dit mag alleen als het bedrijf of de organisatie door uw verlof in ernstige problemen komt.
  • Kunt u het niet eens worden met uw werkgever? Dan kunt u contact opnemen met personeelszaken of uw vakbond, of rechtshulp inschakelen.
  • Als uw zorgverlof is begonnen, mag uw werkgever dit niet meer stoppen.

Informatie voor werkgever

Bij kortdurend zorgverlof mag uw werkgever u achteraf vragen om bewijs dat het verlof nodig was. Bijvoorbeeld met een doktersrekening of een afspraakbevestiging voor een onderzoek in het ziekenhuis.

Als u langdurend zorgverlof aanvraagt, kan uw werkgever u om meer informatie vragen zodat hij kan beoordelen of u recht heeft op verlof. Dit kan bijvoorbeeld een doktersverklaring zijn.

Bronnen
Eigenaar: kluwer

Laatst gewijzigd

19-06-2015

Stuur door aan een vriend