Wanneer mogen asielzoekers in Nederland blijven?

Antwoord:

Asiel is een vorm van bescherming. Iedereen kan asiel aanvragen in Nederland. Maar een (tijdelijke) verblijfsvergunning krijgt iemand pas als hij vluchteling is. Dat is iemand die terecht bang is voor vervolging in zijn land. Bijvoorbeeld vanwege zijn ras, godsdienst, nationaliteit, politieke mening of seksuele voorkeur.

Vervolging door autoriteiten

Soms worden mensen vervolgd door de autoriteiten van hun eigen land: het leger, de politie of veiligheidsdiensten. Zij worden dan gevangen gezet omdat ze bijvoorbeeld een andere politieke mening hebben.

Vervolging door anderen

Maar mensen worden soms ook vervolgd door andere groepen in het land. Zoals gewapende rebellen of opstandelingen. Zij kunnen mensen het leven onmogelijk maken door bijvoorbeeld bedreigingen, mishandeling of verkrachting. Willen of kunnen de autoriteiten van een land de eigen bevolking niet beschermen? Dan kunnen inwoners van dat land bescherming vragen in Nederland.

Ook om andere redenen kunnen mensen een asielvergunning krijgen. Bijvoorbeeld omdat mensen niet terug kunnen naar hun land, omdat daar de situatie niet veilig is.

Bronnen
Eigenaar: kluwer

Laatst gewijzigd

16-11-2015

Stuur door aan een vriend