Wat doet de overheid om haar e-health doelen te bereiken?

Antwoord:

Om de doelen te bereiken, onderneemt de overheid onder meer de volgende acties:

  • Ideeën voor e-health verder brengen

    De Rijksoverheid trekt vanaf 2016 4 jaar lang 20 miljoen uit om e-health te stimuleren. Het geld is bestemd voor mkb-ondernemers met goede ideeën voor e-health. Zij kunnen begeleiding krijgen om hun idee verder te brengen. Het programma is in oktober 2016 van start gegaan.
  • Zorgvernieuwers ondersteunen via online platform

    Zorgvernieuwers die een nieuwe digitale toepassing willen maken, kunnen terecht op de website Zorgvoorinnoveren.nl. Via de site krijgen ze ondersteuning om goed en snel van idee tot toepassing te komen. Zo staan er mogelijkheden om hun idee te financieren, zoals via de beleidsregel innovatie.
  • Digitale uitwisseling makkelijker maken

    De Rijksoverheid neemt met bestuurders uit de zorg deel aan het Informatieberaad. Hierin maken zij onder andere afspraken over standaarden om digitale gegevensuitwisseling makkelijker te maken. Ook overleggen zij hierover met leveranciers van ICT-systemen.
  • Kennis delen over e-health

    De Rijksoverheid brengt zorgvernieuwers en andere partijen bij elkaar. Bijvoorbeeld via een start-up netwerk. Aan het netwerk nemen zorgaanbieders deel, maar ook patiënten en juristen. Zo kunnen zij kennis uitwisselen en komen start-ups en vernieuwingen verder.

    Ook loopt het project De zorg ontzorgd. In dit project krijgen ouderen digitale zorg en ondersteuning, waardoor zij (meer) zelfredzaam worden.  
  • Bewustwording vergroten

    De Rijksoverheid en de zorgsector zorgen ervoor dat e-health meer bekendheid krijgt bij zowel zorgprofessionals als patiënten. Zo organiseerde de Rijksoverheid in juni 2016 de eHealth Week 2016 tijdens het EU-voorzitterschap. Doel is om Nederlandse ervaringen voor het voetlicht te brengen en te leren van andere ervaringen.
  • Online persoonlijk gezondheidsomgeving

    Sommige zorgaanbieders of ICT-leveranciers bieden een persoonlijk gezondheidsdossier (PGD) aan. Maar het veilig bundelen en delen van persoonlijke gezondheidsinformatie is ingewikkeld en nu nog beperkt mogelijk. Daarom werken diverse partijen in de zorgsector samen in het programma Meer regie over gezondheid. Zij maken in 2016 afspraken over standaarden en basiseisen waaraan een persoonlijke gezondheidsomgeving moet gaan voldoen. Hiermee kunnen leveranciers producten ontwikkelen die gebruiksvriendelijk, veilig en betrouwbaar zijn. Dan kan straks iedereen die dat wil zijn eigen gezondheidsinformatie betrouwbaar digitaal bundelen en eventueel delen.
Bronnen
Eigenaar: kluwer

Laatst gewijzigd

10-10-2016

Stuur door aan een vriend